Covid-19 salgını döneminde lise öğrencilerinin maneviyat ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişki üzerine bir araştırma
A research on the relationship between high school students' levels of spirituality and psychological resiliency during the Covid-19 pandemic
- Tez No: 810030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN HAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Lise Öğrencileri, Maneviyat, Psikolojik Sağlamlık, Ruh Sağlığı, Covid-19, High School Student, Mental Healty, Resilience, Spirituality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, Covid-19 salgını döneminde lise öğrencilerinin maneviyat ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada; okul türü, yaş, kardeş sayısı, anne-baba birliktelik durumu, evde çekirdek aile dışında yaşayan bireyler, ailenin maddi durumu, Covid-19 hastalığı geçirme gibi değişkenler ele alınmıştır. Bu çalışmada genel tarama ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Doğan (2015) tarafından geliştirilen“Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”ve Şirin (2018) tarafından geliştirilen“Maneviyat Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Kütahya'da öğrenim gören 512 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada elde edilen veriler bilgisayar paket programları kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler betimsel analizler (yüzde, frekans), fark analizleri (t-testi, ANOVA) ve korelasyon kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin maneviyat algılarının yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin maneviyat düzeylerinde cinsiyetine göre kızların lehine fark saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların aile birlikteliğinin maneviyat algılarını artırdığı tespit edilmiştir. Diğer taraftan öğrencilerin psikolojik sağlamlıklarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Araştırmada incelenen değişkenlere göre -cinsiyet hariç- öğrencilerin psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir. Ayrıca katılımcıların maneviyat ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasında pozitif yönde ilişki tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları dikkate alındığında lise öğrencilerinin psikolojik sağlamlıklarını arttırmak için maneviyat düzeylerini arttırıcı faaliyetlerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the spirituality and psychological resilience levels of high school students during the Covid-19 epidemic was examined. In the study; variables such as school type, age, number of siblings, parental status, individuals living outside the family at home, family income, and having Covid-19 disease were taken into account. In this study, general survey and relational survey models were used. The“Short Psychological Resilience Scale”developed by Doğan (2015) and the“Spirituality Scale”developed by Şirin (2018) were used as data collection tools. The research was carried out with the participation of 512 students studying in Kütahya in the 2021-2022 academic year. The data obtained in the study were analyzed using computer package programs. Data were analyzed using descriptive analyzes (percentage, frequency), difference analyzes (t-test, ANOVA) and correlation. According to the results of the research, it was determined that the students' perception of spirituality was at a high level. There was a difference in favor of the girls according to the gender of the students. In addition, it was determined that the family unity of the participants increased their perception of spirituality. It was determined that the students' psychological resilience was at a moderate level. According to the variables examined in the study -except for gender- there was no significant difference between the psychological resilience levels of the students. In addition, a positive relationship was determined between the spirituality and psychological resilience levels of the participants. Considering the results of the research, it is recommended to carry out activities to increase the level of spirituality in order to increase the psychological resilience of high school students.