Vergi denetimi ve idaresi bağlamında Azerbaycan ve Türkiye karşılaştırması
Comparison of Azerbaijan and Turkey in the context of tax audit and administration
  1. Tez No: 810352
  2. Yazar: GULOGHLAN KAZİMOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİNHAN ELİF YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi Denetimi, Türkiye'de Vergi Denetimi, Vergi Denetim Türleri, Azerbaycan'da Vergi Denetimi, Vergi Denetim Kuruluşları, Tax Audit, Tax Audit in Turkey, Types of Tax Audit, Tax Audit in Azerbaijan, Tax Audit Organizations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Devletin yerine getirmekle yükümlü olduğu tüm kamu harcamalarını finanse etmek için başvurduğu en önemli gelir kaynağı vergilerdir. Günümüzde vergi sistemi içinde beyana dayalı olarak ödenecek vergiler, mükellefler tarafından yapılan beyanlar üzerinden hesaplanır. Vergi, devletin yükümlülüklerini gerçekleştirmek için mali kaynak olsa da vergi mükelleflerinin kulanılabilir gelirlerini azalttığı için mükelleflerin daha az vergi ödeyebilmek için yanlış veya hatalı beyanlar vermesi ihtimali vardır. Dolayısıyla yapılan beyanın doğruluğu vergi hasılatı açısından son derece önemlidir. Bu tür yanlış vergi beyanları ve vergi kaçaklarının önlenmesi için etkin bir vergi denetim sistemi oluşturmak zorunludur. Bununla da vergi denetiminin temel amacının vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyetini ortaya çıkarmak olduğunu görürüz. Bu araştırma beyana dayalı vergi sisteminde gerekli olan vergi denetimi açısından Azerbaycan ve Türkiye karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla iki ülkenin vergi denetim yapısı, işlevleri, vergi denetim türleri ve göstericileri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Taxes are the most important source of income that a government uses to meet the financial needs of all public expenditures for which it is responsible. Today, tax systems payable on the basis of a declaration are calculated on the basis of declarations made by taxpayers. While tax is a financial resource for the government to fulfill its obligations, there is a possibility that taxpayers will file false or erroneous returns in order to be able to pay less tax as taxpayers reduce their useful income. Therefore, the accuracy of the declaration is extremely important in terms of tax revenue. An effective tax control system should be put in place to prevent such false tax returns and tax evasion. However we see that the main purpose of tax audit is to reveal the true nature of the taxable event. This study was carried out to compare Azerbaijan and Turkey in terms of tax audit, which is mandatory in the tax system based on the declaration. To this end, the tax audit structure, functions, types of tax audit and demonstrators of the two countries were identified.