Öğrenilmiş çaresizlik ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi: Üniversite mezunu kadın işsizler üzerine bir araştırma
Examining the relationship between learned helplessness and life satisfaction: A study on female unemployed university graduates
  1. Tez No: 810943
  2. Yazar: DERYA MAZI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın işsiz, Öğrenilmiş çaresizlik, Üniversite mezunu, Yaşam doyumu, Female unemployed, Learned helplessness, University graduate, Life satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çalışmanın amacı, öğrenilmiş çaresizlik ve yaşam doyumu arasındaki ilişkiyi üniversite mezunu işsiz kadınlar bağlamında incelemektir. Ayrıca, bu değişkenleri demografik faktörlere göre incelemektir. Çalışmanın örneklemini Hatay ilindeki 260 üniversite mezunu işsiz kadın oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama yöntemlerinden anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada, Kişisel Bilgi Formu, Öğrenilmiş Çaresizlik Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde, frekans analizi, normallik testi, güvenilirlik analizi, t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Öğrenilmiş çaresizliğin eğitim düzeyleri açısından anlamlı bir fark göstermediği, ancak medeni durum açısından incelendiğinde evli ve bekar olma durumuna göre değişkenlik gösterdiği saptanmıştır. İşsizlik süresi ile arasında anlamsız ilişki, iş bulma umudu ile anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Yaşam doyumu ile eğitim düzeyi ve medeni durum açısından anlamlı farklılık bulunmuştur. Yaşam doyumunun işsizlik süresi ile arasında anlamsız ilişki olduğu saptanmıştır. Ancak iş bulma umudu açısından incelendiğinde yaşam doyumu ile anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Öğrenilmiş çaresizlik ile yaşam doyumu arasında anlamlı ilişki olduğu ve öğrenilmiş çaresizliğin yaşam doyumunu anlamlı düzeyde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between learned helplessness and life satisfaction in the context of university graduate unemployed women. In addition, to examine these variables according to demographic factors. The sample of the study consists of 260 university graduate unemployed women in Hatay province. Questionnaire method was used as one of the data collection methods in the study. In the study, Personal Information Form, Learned Helplessness Scale and Life Satisfaction Scale were applied. In the analysis of the data, frequency analysis, normality test, reliability analysis, t test, one-way analysis of variance (ANOVA), Correlation Analysis and Regression Analysis were used. Learned helplessness did not show a significant difference in terms of education levels, but when analysed in terms of marital status, it was found that it varied according to being married and single. There was an insignificant relationship with the duration of unemployment and a significant relationship with the hope of finding a job. A significant difference was found between life satisfaction and education level and marital status. It was found that there was insignificant relationship between life satisfaction and duration of unemployment. However, when analysed in terms of the hope of finding a job, it was found that there was a significant relationship with life satisfaction. It was concluded that there was a significant relationship between learned helplessness and life satisfaction and learned helplessness predicted life satisfaction at a significant level.