Supraklaviküler sinirin sinir iletim özelliklerinin incelenmesi
Investigation of supraclavicular nerve conduction features
  1. Tez No: 812002
  2. Yazar: ÖZGE TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN RİFAT KOYUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Supraclavicular nerve, Nerve conduction study, Clavicle fracture, lateral neck dissection, Peripheral nerve injury
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Supraklaviküler Sinirin Sinir İletim Özelliklerinin İncelenmesi Çalışmanın amacı, supraklaviküler sinirin (SKS) elektrofizyolojik özelliklerini incelemektir. Böylelikle SKS etkilenmesi durumunda kliniğe ek olarak elektrodiyagnostik katkı sağlanabilecektir. Çalışma Süleyman Demirel Üniversitersitesi Tıp Fakültesi Hastanesi 01.09.2022-11.12.2022 tarihleri arasında Elektronöromiyografi (ENMG) laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya klavikula kırığı olan, malignite nedeniyle tek taraflı diseksiyon yapılan hastalar ve sağlıklı katılımcılar alınmıştır. Klavikula kırığı ve diseksiyon gruplarının sonuçları sağlam tarafları ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada SKS ortodromik olarak değerlendirilmiştir. Aksiyon potansiyeli elde edebilmek için amplitüd sensitivitesi kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden amplitüdler güvenilir olarak kabul edilmemiştir. SKS'nin duyusal sinir aksiyon potansiyeli (DSAP) yanıtlarının elde edilip edilmemesinde vücut kitle indeksinin etkili olduğu görülmüştür. Klavikula kırığı grubunda SKS'nin distal latansı (DL) incelendiğinde; sağlam taraf ile kırık olan tarafta DL değerleri benzer olarak bulunmuştur. Diseksiyon grubunda12 hastanın 9'unda opere tarafta DSAP yanıtları alınamamıştır. Sonuç olarak klavikula kırığı olan hastalarda SKS nöropatisini düşündürecek yakınma ve bulgu olmaması nedeniyle sinir iletimlerinin etkilenmemiş olabileceği düşünüldü. Ayrıca periferik sinir yaralanma tipine ve travma şiddetine göre de elektrofizyolojik bulgular değişebilir. Diseksiyon yapılan tarafta DSAP yanıtlarının alınmaması her ne kadar servikal pleksus dallarının bütünlüğü korunsa da pleksusun ameliyat sırasında veya sonrasında fokal bası sonucunda etkilenmesine bağlı olabilir. Pleksus metastazı veya cerrahiye ek olarak radyoterapi, kemoterapi alımı da DSAP yanıtlarının elde edilip edilmemesinde rol oynayabilir. Anahtar kelime: Supraklaviküler sinir, sinir iletim çalışması, klavikula kırığı, tek taraflı boyun diseksiyonu, periferik sinir hasarlanması
Özet (Çeviri)
Investıgatıon Of Supraclavıcular Nerve Conductıon Features The aim of this study is to examine the electrophysiological features of the supraclavicular nerve with conduction study in our laboratory. Thus, in cases affecting the supraclavicular nerve, an additional electrodiagnostic contribution can be provided to the clinic. This study was carried out at the Electroneuromyography Laboratory of Suleyman Demirel University Hospital between 01.09.2022- 11.12.2022.Patients with clavicle fracture, history of unilateral dissection for malignancy and healthy participants were included. Clavicle fracture and dissection group's results were evaluated in comparison with their contralateral healthy sides. Supraclavicular nerve was evaluated with orthodromic method. Since amplitude sensivity needed to obtain an action potential differed from person to person, amplitude results have not been considered reliable. Body mass index was found to be important in whether obtaining supraclavicular nerve sensory nerve action potential (SNAP) responses or not. In the clavicle fracture group, supraclavicular nerve distal latency (DL) results found to be similar on the intact side and the fractured side. In dissection group, DSAP responses could not be obtained on the operated side in 9 of 12 cases. In conclusion, in this study, it was thought that nerve conduction results might not have been affected in patients with clavicle fracture, since there were no complaints or findings suggestive of supraclavicular nerve neuropathy. In addition, electrophysiological findings may vary according to the type and severity of peripheral nerve injury. In patients with unilateral dissection, the absence of DSAP responses on the dissectioned side may be due to the fact that the plexus is affected as a result of focal compression during or after the operation, although the integrity of the cervical plexus branches is preserved. In addition to plexus metastasis or surgery, history of radiotherapy or chemotherapy may also play a role in not obtaining DSAP.