Aile hekimliği polikliniğine başvuran bireylerin geleneksel ve tamamlayıcı tıp ile ilgili bilgi ve kullanım durumlarının araştırılması
Investigation of knowledge and use of traditional and complementary medicine of individuals applying to the family medicine outpatient clinic
  1. Tez No: 812631
  2. Yazar: HALE YALÇIN ÇELTİKLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ ÜNLÜOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, geleneksel tıp, tamamlayıcı tıp, Family medicine, traditional medicine, complementary medicine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Son yıllarda genel iyilik ve sağlık durumunun devamının sağlanması için Dünya'da ve Türkiye'de Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamalarının kullanımında artış olduğu görülmektedir. Çalışma, 01.07.2022-01.12.2022 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 216 hasta üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmadır. Veri toplamak amacıyla kullanılan anket formu, sosyodemografik özellikler ve GETAT uygulamaları ile ilgili bilgi ve kullanım durumlarının sorgulandığı 22 sorudan oluşmaktadır. Çalışmada katılımcıların en çok bilgi sahibi oldukları GETAT uygulaması sülük tedavisi (hirudoterapi) olarak bulundu. Katılımcıların büyük çoğunluğu GETAT ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak istediklerini belirtti. Araştırmaya katılanların yaklaşık dörtte biri daha önce bir GETAT yöntemi kullanmış olup en sık kullanılan getat yöntemi ise kupa terapisi olarak bulundu. Çalışmada, katılımcıların GETAT uygulamaları hakkında en sık olarak komşu, akraba gibi yakın çevresinden bilgi aldıkları bulundu. Sonuç olarak GETAT yöntemleri giderek daha fazla tercih edilen uygulamalar olduğundan önem arz etmektedir. Dolayısıyla bu konuda kanıta dayalı çalışmalar artırılmalı, bilgilendirmeler yapılarak toplumun farkındalığı artırılmalı ve olumsuz sonuçların önüne geçilebilmesi için gerekli denetlemeler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In recent years, it has been observed that there has been an increase in the use of Traditional and Complementary Medicine (T&CM) practices in the world and in Turkey to ensure the continuation of general well-being and health. The study is a study carried out on 216 patients who applied to Eskişehir Osmangazi University Medical Faculty Hospital Family Medicine Polyclinic between the dates 01.07.2022-01.12.2022. The questionnaire used to collect data consists of 22 questions in which sociodemographic characteristics and information and usage situations related to T&CM applications are questioned. In the study, the T&CM application that the participants had the most knowledge about was found to be leech therapy (hirudotherapy). The majority of the participants stated that they wanted to know more about T&CM. About a quarter of the participants in the study had used a T&CM method before, and the most commonly used T&CM method was found to be cupping therapy. In the study, it was found that the participants most frequently received information about T&CM applications from their close relatives, such as neighbors and relatives. As a result, T&CM methods are important as they are more and more preferred applications. Therefore, evidence-based studies should be increased on this subject, awareness of the society should be increased by informing, and necessary inspections should be carried out to prevent negative consequences.