Covid 19 sürecinde hızlı dijitalleşme doğrultusunda eğitimcilerin yaşadıkları siber zorbalığın incelenmesi
Examining cyberbullying experienced by educators in the context of rapid digitalization during the Covid-19 era
  1. Tez No: 813014
  2. Yazar: BÜŞRA NUR DENİZLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Siber Zorbalık, Covid-19, Acil Uzaktan Eğitim, İyi-oluş hali, Öğretmen, Cyberbullying, Covid-19, Emergency Remote Education, Well-being, Teacher well-being
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu çalışma Covid 19 salgını sürecinde hızlı dijitalleşme ile eğitimcilerin ve meslektaşların yaşayabilecekleri siber zorbalıkların keşfedilmesi amaçlanarak hazırlanmıştır. Araştırmamız sabit karma yöntem ile oluşturulmuştur. Açıklayıcı ardışık desen yapısıyla çalışmamız yürütülmüştür. Çalışmamızda nicel verileri nitel veriler ile zenginleştirmek amacıyla açıklayıcı ardışık desen tercih edilmiştir. Çalışmanın amacına yönelik daha zengin içerik sunmak için çalışma kapsamında; özel kurum ve devlet kurumlarındaki eğitimciler, anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisedeki eğitimciler araştırmaya katılmıştır. Çalışmamıza 488 eğitimci katılmıştır. Katılımcılar 398 öğretmen,18 PDR,33 müdür ve 39 müdür yardımcısıdır. Eğitimcilerin 6 tanesi gönüllü olarak görüşmeye katılmıştır. Araştırmanın amacına yönelik olarak eğitimcilerin ve meslektaşlarının maruz kaldıkları siber zorbalıklar, siber zorbalıklarla başa çıkma yöntemleri ve maruz kaldıkları bu siber zorbalıkların iyi oluşlarını nasıl etkilediği analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, eğitimcilerin Covid 19 döneminde siber zorbalığa maruz kaldığı tespit edilmiştir. Eğitimcilerin kimliği belirsiz kişiler, öğrenciler, veliler ve okul müdürleri tarafından siber zorbalığa uğradığına ulaşılmıştır. Eğitimcilerin bazıları mesleklerini bırakmayı düşündüklerini ifade etmişlerdir. Okul müdürleri tarafından eğitimcilerin siber zorbalığa uğraması üzücü bir sonuçtur. Eğitim kurumlarında siber zorbalık ve öğretmen iyi oluşu konusunda yeterli farkındalığa sahip olunmadığı söylenebilir. Araştırmanın sonunda sunulan önerilerin gelecek araştırmalara ve araştırmacılara katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the potential occurrences of cyberbullying among educators and their colleagues during the fast-paced digitization brought on by the Covid-19 pandemic. Our study was conducted using a mixed-methods approach with a explanatory sequential design structure. To enrich the quantitative data, a explanatory sequential design design was preferred. In order to provide more comprehensive content for the study's purpose, educators from private and public institutions, including kindergarten, primary, secondary, and high school educators, were included. A total of 488 educators participated in our study, including 398 teachers, 18 guidance counselors, 33 administrators, and 39 assistant administrators. Six educators voluntarily participated in the interviews. The aim of the study was to analyze the cyberbullying experiences of educators and colleagues, coping mechanisms, and how cyberbullying affects their well-being. The study revealed that educators were exposed to cyberbullying during the Covid-19 pandemic. Educators were victimized by unidentified individuals, students, parents, and school administrators. Some educators considered leaving their profession due to cyberbullying. The fact that school administrators subjected educators to cyberbullying is a distressing result. It can be said that there is insufficient awareness about cyberbullying and teacher well-being in educational institutions.The suggestions offered in the conclusion of the study are aimed at adding to the body of knowledge and supporting future researchers.