Ceza muhakemesinde belirti
Circumstantial evidence in criminal procedure
  1. Tez No: 813141
  2. Yazar: BEYZA NUR TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BİRTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza muhakemesi, delil, ispat, belirti, adli bilimler, Criminal proceedings, evidence, proof, circumstantial evidence, forensic sciences
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 339
Özet
Ceza yargılamasının temel amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır. Yargılama makamı, maddi gerçeğe ulaşabilmek için ispat vasıtalarından yararlanmaktadır. Delil serbestisi ilkesinin geçerli olduğu ceza muhakemesi hukukumuzda, delil niteliği taşıyan her şey yargılamada kullanılabilmektedir. Somut olayı dolaylı olarak ve genel mahiyette temsil eden, yaşanmış ve bitmiş olaydan geriye kalan gerçeklik parçaları olan ispat vasıtaları“belirti”olarak tanımlanmaktadır. Emare, maddi delil, iz vb. kavramlarla da ifade edilebilen belirtiler, adli bilimler ve kriminaslitik alanlarının yöntemleri ile elde edilmekte ve incelenmektedirler. Belirtilerin, adli bilimlerin ve kriminalistik biliminin özü ise Edmond Locard'ın“Her temas bir iz bırakır.”prensibi ile açıklanmaktadır. Bilim ve teknolojinin gelişmesiyle, elde edilen belirtilerin sayısı gittikçe artmış ve ceza muhakemesinde maddi gerçeğe ulaşılması için olmazsa olmaz bir ispat vasıtası haline gelmiştir. Maddi gerçeğe doğru şekilde ve insan hakları ihlal edilmeden ulaşılabilmesi; adalete uygun şekilde yargılama yapılabilmesi için belirtilerin, belirtiler ve diğer deliller arasındaki farkların, belirtilerin ispat hukukundaki yerinin, türlerinin ve mahiyetinin anlaşılması çok önemlidir. Bu tez çalışmasının ilk bölümünde, ispat hukuku ve delil türleri, belirtilerin ispat hukukundaki yeri; ikinci bölümünde ise, adli bilimler, kriminalistik ve yargı kararları ışığında belirti türleri ve belirti türlerinin adli olayların ispatında nasıl kullanılabilecekleri; literatürdeki çalışmalar, yargı kararları ve mevcut araştırmalardan yararlanılmak suretiyle ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of criminal proceedings is to reach the truth. The judicial authority uses the evidence to reach the material truth. In our criminal procedure law, which is subject to the principle of freedom of evidence, anything that has the nature of evidence can be used in the trial. The means of proof, which indirectly represent the event and are the fragments of reality left over from the event, are the circumstantial evidences. Circumstantial evidences are obtained and examined by the methods of forensic sciences and criminalistics field. The essence of these areas can be explained by the principle of Edmond Locard“Every contact leaves a trace.”With the development of science and technology, the number of circumstantial evidences obtained has increased and it has become an indispensable means of proof in criminal proceedings. In order to be able to make a judgment in accordance with the truth and justice, it is very important to understand the circumstantial evidence, types and nature of circumstantial evidence, the differences between circumstantial evidence and other evidence, types and nature of circumstantial evidence in the law of proof. In the first part of this study, the law of proof and types of evidence, the place of circumstantial evidences in the law of proof; in the second part of this study, circumstantial evidence types and how circumstantial evidences can be used in the proof of judicial events with studies in the literature, judicial decisions and current research have been tried to reveal.