Beden eğitimi öğretmen adaylarının mesleki tutumlarının meta analiz yöntemiyle incelenmesi
Investigation of the professional attitudes of physical education teacher candidates by meta analysis method
  1. Tez No: 813690
  2. Yazar: SACİDE TÜFEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALIN AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Cinsiyet, Meta-analiz, Öğretmen, Tutum, Attitude, Gender, Meta-analysis, Physical Education, Teacher
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu araştırmada beden eğitimi öğretmen adaylarının mesleki tutumlarının cinsiyet değişkeni açısından meta-analiz yöntemiyle araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırmada sistematik sentezleme yöntemini kapsamına alan nicel araştırmaya dayalı meta analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmada konuya ilişkin 24 çalışma analiz edilmiştir. Çalışmanın güvenilirlik, cohen gruplandırması şöyle ifade edilmiştir: d=0.20 – 0.50 alçak seviye (small), d=0.50 – 0.80 orta seviye (medium), d=0.80< d yüksek seviye (large). Araştırma bulguları Jamovi Paket Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda beden eğitimi öğretmen adaylarının mesleki tutumları cinsiyet değişkeni açısından incelendiğinde kız öğretmen adaylarının mesleki tutumlarının, erkek öğretmen adaylarının mesleki tutumuna göre az da olsa etki büyüklüğüne sahip olduğu p0.05; beden eğitimi öğretmen adaylarının mesleki tutumları bölgeler değişkeni açısından incelendiğinde yaşanılan bölgelerin mesleki tutum puanlarına olan etki büyüklüğünü değiştirmediği p>0.05; beden eğitimi öğretmen adaylarının mesleki tutumları örneklem sayısı ve çalışma yılının cinsiyet değişkeni açısından incelendiğinde mesleki tutumuna ilişkin bir moderatör olmadığı ve mesleki tutum puanlarına olan etki büyüklüğünü değiştirmediği p>0.05; beden eğitimi öğretmen adaylarına yönelik yapılan araştırmada moderatör değişkenleri aracılığıyla tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda beden eğitimi öğretmen adaylarının mesleki tutumları cinsiyet değişkeni açısından incelendiğinde kız öğretmen adaylarının tutumlarının, erkek öğretmen adaylarına göre az da olsa etki büyüklüğüne sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the professional attitudes of physical education teacher candidates in terms of gender variable by meta-analysis method. Material and Method: In this study, the meta-analysis method based on quantitative research, which includes the systematic synthesis method, was used. In this study, 24 studies on the subject were analyzed. The reliability and cohen grouping of the study was expressed as follows: d=0.20 – 0.50 low level (small), d=0.50 – 0.80 medium level (medium), d=0.80< d high level (large). The research findings were analyzed using the Jamovi Package Program. Results: As a result of the research, when the professional attitudes of the physical education teacher candidates are examined in terms of the gender variable, the professional attitudes of the female teacher candidates have a small effect size compared to the professional attitudes of the male teacher candidates, p0.05; When the professional attitudes of physical education teacher candidates were examined in terms of the region variable, it was found that the effect size of the regions they lived in did not change the professional attitude scores p>0.05; When the professional attitudes of the physical education teacher candidates were examined in terms of the number of samples and the gender variable of the working year, it was found that there was no moderator of the professional attitude and it did not change the effect size on the professional attitude scores; p>0.05; In the research conducted on physical education teacher candidates, it was determined through moderator variables. Conclusion: As a result of the research, when the professional attitudes of physical education teacher candidates were examined in terms of gender variable, it was determined that the attitudes of female teacher candidates had a small effect size compared to male teacher candidates.