The impact of cultural intelligence levels of preparatory school students on English language proficiency
Hazırlık okulu öğrencilerinin kültürel zekâ düzeylerinin İngilizce dil yeterliliğine etkisi
- Tez No: 814420
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİN KAZAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Zekâ (KZ), Kültür, Yabancı Dil Öğrenimi, İngilizce Hazırlık Okulu Öğrencileri, İngilizce Yeterliliği, Cultural Intelligence (CQ), Culture, Foreign Language Learning, English Preparatory School Students, English Proficiency
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Küreselleşme, eğitim hareketliliği ve göç nedeniyle sınıf ortamlarında kültürlerarası iletişim artık yaygınlaşmıştır. Bununla birlikte, çok kültürlü ortamlarda bulunan kişilerin anlayış ve esnekliği önem kazanmıştır. Ang vd. (2007), kültürel zekâyı (KZ),“bireyin kültürel olarak farklı ortamlarda etkin bir şekilde işlev görme ve yönetme yeteneği”olarak tanımlamıştır (s. 336). Bu tez çalışmasının temel amacı, İngilizce hazırlık okulu öğrencilerinin kültürel zekâlarını değerlendirmektir. Ayrıca İngilizce hazırlık okulu öğrencilerinin kültürel zekâ düzeyleri ve kültürel zekânın dört alt boyutu katılımcıların İngilizce yeterlilik düzeyleri, uyrukları, cinsiyetleri, mezun oldukları lise türü, İngilizce öğrenmeye başlama yaşı, ebeveynlerinin eğitim durumu, konuştukları dil sayısı, yurt dışı deneyimleri, yabancı arkadaşlarının varlığı, okumaya ayırdıkları zaman ve sosyal medyada geçirdikleri zaman gibi faktörlerle karşılaştırılmıştır. Çalışmaya toplam 171 İngilizce Hazırlık Okulu öğrencisi katılmıştır. Tüm katılımcılar Türkiye'deki bir vakıf üniversitesinden oluşturulmuştur. Bu çalışmada, araştırma deseni olarak karma yöntem kullanılmıştır. Nicel veriler Kültürel Zeka Ölçeği (KZÖ) (Ang vd., 2007) uygulanarak toplanmıştır. Nicel çalışma üç bölümden oluşmaktadır: katılımcılara ilişkin demografik veriler; Oxford Hızlı Yerleştirme Testi (Allan, 2001); ve 20 maddeden oluşan ve üstbilişsel KZ, bilişsel KZ, motivasyonel KZ ve davranışsal KZ'yi içeren KZÖ. İstatistiksel analiz SPSS 22.0 kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışmanın nitel kısmına ilişkin açık uçlu sorular 35 katılımcıya verilmiştir. Katılımcıların açık uçlu sorulara verdikleri cevaplar için içerik analizi yapılmıştır. Bu çalışmanın bulguları, İngilizce hazırlık okullarındaki öğrencilerin kültürel zekâ düzeylerinin orta düzeyde olduğunu göstermiştir. Diğer ülkelerden gelen öğrenciler motivasyonel KZ'da Türkiye'deki öğrencilere göre çok daha yüksek puan almıştır. Ayrıca, yurt dışı deneyimi olmayan öğrencilerle karşılaştırıldığında, yurt dışı deneyimi olan öğrenciler önemli ölçüde daha yüksek üstbilişsel KZ, motivasyonel KZ ve genel KZ puanlarına sahiptir. Ayrıca, yabancı arkadaşları olmayan öğrencilerle karşılaştırıldığında, yabancı arkadaşları olan öğrenciler motivasyonel KZ ve genel KZ'da önemli ölçüde daha yüksek puan almıştır. Konuştukları dil sayısına göre, katılımcıların ölçeğin üstbilişsel KZ ve motivasyonel KZ alt boyut puanları ile genel KZÖ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, katılımcıların KZ seviyeleri cinsiyetleri, mezun oldukları lise türleri (devlet veya özel), İngilizce öğrenmeye başladıkları yaş, İngilizce yeterliliği veya ebeveynlerin eğitim düzeyi ile anlamlı bir ilişki göstermemektedir. Ayrıca, KZÖ puanları ile okumaya ve sosyal medyaya harcadıkları zaman arasında da bir ilişki bulunamamıştır. Açık uçlu sorulara verilen yanıtların incelenmesi katılımcılardan elde edilen nicel sonuçların daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Sonuçlar literatürle karşılaştırıldıktan sonra olası açıklamalar tartışılmıştır. Son olarak, gelecekteki araştırmalar için çıkarımlar ve öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Intercultural communication is now common in classrooms due to globalization, education opportunities, and immigration. Therefore, the understanding and flexibility of people in multicultural environments has gained importance. Ang et al. (2007) defined CQ as“an individual's capability to function and manage effectively in culturally diverse settings”(p. 336). This thesis study's main goal was to assess the cultural intelligence (CQ) of English preparatory school students. Additionally, English preparatory school students' overall level of cultural intelligence and four subdimensions of cultural intelligence were compared in terms of their English proficiency levels, nationality, gender, type of high school they graduated from, age of onset of learning English, parents' educational backgrounds, the number of languages they speak, their overseas experiences, the presence of foreign friends, the amount of time they spend reading and the amount of time they spend using social media. The study involved a total of 171 English Preparatory School students. All participants were selected from a foundation university in Turkey. The present study's objectives were accomplished through the use of a mixed-method research methodology. The Cultural Intelligence Scale (CQS) (Ang et al., 2007) was administered to the participants as part of the study's quantitative methodology. The scale was divided into three sections: the demographic data about the participants; the Oxford Quick Placement Test (Allan, 2001); and the scale itself, which had 20 items and represented metacognitive CQ, cognitive CQ, motivational CQ, and behavioral CQ. The statistical analysis was performed using SPSS 22.0. Open-ended questions regarding the qualitative phase of the present study were given to 35 participants. Content analysis was performed for the participants' answers to the open-ended questions. The findings of this study showed that the level of general cultural intelligence among students in English preparatory schools was moderate. Students from other nations scored much higher on the motivational CQ than students from Turkey. Furthermore, compared to students without overseas experience, students with overseas experience had significantly higher metacognitive CQ, motivational CQ, and overall CQ scores. Additionally, compared to students without foreign friends, students with foreign friends scored significantly higher on motivational CQ and overall CQ. According to the number of languages they speak, it was also discovered that there were statistically significant differences between the participants' scores on the metacognitive and motivational subdimensions of the scale as well as their overall CQS scores. However, the participants' CQ levels did not significantly correlate with their gender, high school type (state or private), age of onset of learning English, English proficiency, or parents' educational level. Additionally, no connection was found between their CQ scores and the time they spend reading and social media. A more thorough understanding of the participants was provided by the examination of the responses to open-ended questions. Possible explanations were discussed after the results were compared to the literature. Finally, future research recommendations and implications were made.