Akne vulgarisli bireylerde glutensiz-kazeinsiz diyetin yaşam kalitesi ve akne oluşumu üzerine etkisi
The effect of gluten-FREE-casein-FREE diet on quality of life and acne occurrence in individuals with acne vulgaris
  1. Tez No: 815230
  2. Yazar: EYÜP CAN ÖZBAHAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYDA OKUDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: akne vulgaris, gluten, glutensiz kazeinsiz diyet, kazein, yaşam kalitesi, acne vulgaris, gluten, gluten-free casein-free diet, casein and life expectanc
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Akne vulgaris, kıl kökü ve yağ bezlerini yapısında meydana gelen tekrarlama ihtimali yüksek ve uzun süre kalabilen iltihaplanmalardır. Bu çalışmada farklı eğitim düzeylerindeki 18 yaş ve üzeri Akne vulgaris şikâyeti olan bireylerin, güncel diyet yaklaşımı olan Glutensiz- Kazeinsiz beslenme ile semptomlarındaki ve yaşam kalitesindeki değişimlerin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, glutensiz-kazeinsiz beslenmenin akne vulgaris hastalarında akne oluşumu ve akne şiddet yönetimine etkilerinin incelenmesidir. Araştırma, 1 Ocak - 1 Mayıs 2023 tarihleri arasında Türkiye genelinde kadın ve erkek bireylerde online olarak gerçekleştirildi. Çalışmada ilk olarak bütün katılımcılara“Bireylerin Genel Özellikleri Anket Formu”uygulanıp yaş, cinsiyet, eğitim durumu, ilaç kullanma durumu, sigara/alkol kullanma durumu sorgulandı. Daha sonra katılımcı olan bireylere çalışma başlangıcında ve 3 haftalık takip sonrası“Akne Yaşam Kalitesi Ölçeği”uygulandı. Bireylerin glutenli ve kazeinli besinlerin tüketim sıklığını öğrenebilmek amacıyla gluten ve kazein içeren besinlerin yer aldığı bir“Glutenli Kazeinli Besin Tüketim Sıklığı Anketi”ve bireylerin uzman görüşü olmadan tamamen kendi varsayımları ile mevcut akne durumlarının değerlendirmesini yapmaları istendi. Bireyler ile ilk görüşmeden 3 hafta sonra tekrar iletişime geçilerek belirlenen ölçekler beslenme müdahalesi sonrasında yeniden katılımcılara uygulandı. Belirlenen sonuçlara göre yalnızca glutensiz beslenen bireylerde akne vulgaris şiddeti üzerine anlamlı bir ilişki tespit edilememiş fakat yaşam kalitesi üzerine anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Diyet öncesi ve diyet sonrası kısıtlanması istenen besinlerin tüketiminde anlamlı bir azalma gözlenirken diyetin akne vulgaris oluşumunda önemli bir diğer faktör olduğu gözlendi. gluten ve kazeinin yanı sıra; çeşitli probiyotik suşların ilavelerinin, omega3 zengini ve düşük glisemik indeksli beslenmenin akne oluşumu üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu bildirilmektedir. Çalışmanın sonucunda düşük glisemik indeksli besinlerin ve kazeinsiz beslenmenin akne vulgaris şiddetini azaltabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Acne vulgaris is inflammation that occurs in the structure of hair follicles and sebaceous glands with a high probability of recurrence and can remain for a long time. In this study, it is aimed to investigate the changes in the symptoms and quality of life of individuals aged 18 years and older with acne vulgaris complaints, at different education levels, with the current dietary approach, Gluten-free-casein-free diet. The aim of this study is to examine the effects of gluten-free-casein-free diet on acne formation and acne severity management in patients with acne vulgaris. The research was conducted online between January 1st and May 1st, 2023 on male and female individuals across Turkey. In the study, first of all, the General Characteristics of Individuals Questionnaire was applied to all participants and age, gender, educational status, drug use, smoking/alcohol use were questioned. Then, the Acne Quality of Life Scale was applied to the participants at the beginning of the study and after 3 weeks of follow-up. In order to learn the Frequency of Consumption of Foods with Gluten and Casein, a Gluten and Casein Food Consumption Frequency Questionnaire, which includes foods containing gluten and casein, and individuals were asked to evaluate their current acne status with their own assumptions without expert opinion. Three weeks after the first interview, the individuals were contacted again and the determined scales were applied to the participants again after the nutrition intervention. According to the results determined, no significant relationship was found on the severity of acne vulgaris in individuals who only fed gluten-free, but a significant relationship was found on quality of life. While a significant decrease was observed in the consumption of foods to be restricted before and after the diet, it was observed that diet was another important factor in the formation of acne vulgaris. In addition to Gluten and Casein; It has been reported that the addition of various probiotic strains, omega3 rich and low glycemic index nutrition have positive effects on acne formation. As a result of the study, it was concluded that low glycemic index foods and casein-free diet can reduce the severity of acne vulgaris.