Taekwondocuların vücut farkındalık düzeyleri ve sağlıklı beslenme takıntıları
Taekwondo's body awareness levels and healthy nutrition observations
- Tez No: 815410
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATALAY GACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Taekwondo, Spor, Vücut Farkındalığı, Sağlıklı Beslenme Takıntısı, Taekwondo, Sports, Body Awareness, Healthy Eating Obsession
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada taekwondo sporcularının vücut farkındalığı ve sağlıklı beslenme takıntı durumlarının çeşitli değişkenlere göre değerlendirmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya büyükler ve gençler kategorisinde yarışan, 383 (erkek) 254 (kadın) olmak üzere toplam 637 sporcu katılmıştır. Bu sporculara konu kapsamında kişisel bilgi formu,Vücut Farkındalık ve Orto-15 ölçekleri uygulanmıştır. İstatistik analizler SPSS programında ve anlamlılık düzeyi p0,05). Katılımcıların cinsiyet, milli sporcu, fiziksel görünüm memnuniyeti ve millik düzeyi değişkenleri incelendiğinde sağlıklı beslenme takıntısında anlamlı farklılık görülürken (p0,05). Sonuç olarak, taekwondocuların vücut farkındalık düzeylerinin yüksek olduğu ve ON (sağlıklı beslenme takıntısı) durumlarının ise normal yeme davranışına sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the body awareness and healthy eating obsession status of taekwondo athletes according to various variables. A total of 637 athletes, 383 (male) and 254 (female) competing in the senior and junior categories participated in the study. Personal information form, Body Awareness, and Ortho-15 scales were applied to these athletes. Statistical analyses were performed in the SPSS program and the significance level was evaluated as p0.05). When the gender, national athlete, physical appearance satisfaction, and nationality level variables of the participants were examined, there was a significant difference in healthy eating obsession (p0.05). As a result, it can be said that taekwondo athletes have high body awareness levels, and in terms of their orthorexia nervosa (healthy eating obsession) status, they have normal eating behavior.