Asit yağmurları ve Ankara
Acid rains and Ankara
- Tez No: 81573
- Danışmanlar: PROF. DR. BERNA ALPAGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çevre Mühendisliği, Public Administration, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asit Yağmuru, Islak Çökelme, Kuru Çökelme, Alkali pH, Meteorolojik Bileşenler, Acid Rain, Wet Deposition, Dry Deposition, Alkaline pH, Meteorological Components
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Aralık 1996 ve Mayıs 1997 tarihleri arasında, Ankara'da, ODTÜ'de, 15 yağmur örneği toplanmıştır. Bu yağmur örnekleri, önemli kimyasal bileşenleri için ve aynı zamanda pH için analiz edilmiştir. Yağmur örneklerinin kompozisyonu SO42“, CI', NO3”ve NhU+ için İyon Kromatografisi, Ca2+, Mg2+, K+ ve Na+ için Atomik Absorpsiyon Spektrometrisi ve pH için Cam Elektrot kullanılarak bulunmuştur. ODTÜ kampüsündeki yağmurun kimyasal kompozisyonu çok fazla kirlenmemiş yerleşim birimlerine benzer bulunmuştur. İnceleme çok düşük olmayan pH değerleri göstermiştir. İyonlar arasındaki korelasyonlar, asidik bileşiklerin birçoğunun toprak kaynaklı alkali bileşiklerle birleştiğini göstermiştir. İstatistiksel araştırma rüzgarla iyon konsantrasyonları arasında yüksek korelasyon vermemiştir.
Özet (Çeviri)
Fifteen rainwater samples have been colected at METU in Ankara between December 1996 and May 1997. The rainwater samples were analyzed for major chemical components along with pH. The rainwater have been determined by using ion chromatography (for S04=,CI-, N03-, and NH4 + ), atomic abrorption spectrometry (for Ca2 +, Mg2 +,K + and Na+) and glass electrode (for pH). The chemical composition of rain at METU campus was found to be more or less similar to not much polluted locations. Observation showed not much reduced pH values. Correlations between the ions indicated that most of the acidic components were associated soil oriented alkaline components. Statistical research between wind and ion concentrations didn't give high correlations.