Adenokarsinom ve benign prostat dokusu tanılı prostatik iğne biyopsi materyallerinde benign prostatik atrofinin değerlendirilmesi
Evaluation of benign prostatic atrophy in adenocarcinoma and benign prostate tissue diagnosed prostate needle biopsy materials
- Tez No: 815865
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE REYHAN EĞİLMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: prostat kanseri, atrofi, prostat, histopatoloji, prostate cancer, atrophy, prostate, histopathology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ADENOKARSİNOM VE BENİGN PROSTAT DOKUSU TANILI PROSTATİK İĞNE BİYOPSİ MATERYALLERİNDE BENİGN PROSTATİK ATROFİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Sümeyra Kartal, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Sivas 2023 Prostatik atrofiler (PA) yaşlı erkeklerde sık görülen benign lezyonlardır. Prostat adenokarsinomu (PCa) ülkemizde erkeklerde ikinci sıklıkta görülen malignitedir. PA'nın, PCa ile lokalizasyonlarının benzer olması ve sık görülmesi nedeniyle bir grup patolog tarafından özellikle inflamasyon ve proliferasyonun eşlik ettiği fokal proliferatif inflamatuar atrofinin (PİA) benign prostatik epitelden karsinoma dönüşümde rolü olduğu hipotezi ortaya atılmış, bazı araştırmacılar ise atrofi sürecinin benign bir süreç olduğunu iddia etmiştir. PİA kronik inflamasyonla ilişkili bir lezyondur ve inflamasyonun PCa patogenezindeki rolü tartışmalıdır. Bu nedenle Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2021-2022 yılları arasında tanı verilen PCa tanılı ve benign prostat iğne biyopsi olgularında benign fokal prostatik atrofi, inflamasyon ve tiplerinin sıklığını değerlendirmek ve PCa ile benign prostatik atrofi, tipleri ve kronik inflamasyon parametreleri ile arasında bir ilişki olup olmadığını saptamak amacı ile bu çalışma yapıldı. Çalışmada PA ve PİA benign ve inflamasyon içeren olgularda daha yüksek oranda görüldü. PA'nın %87 oranında bulunması geriatrik popülasyonda bir eşlikçi olduğunu düşündürdü. İğne biyopsilerinde PİA'nın ve diğer atrofi tiplerinin prekürsör bir lezyon olduğunu düşündürecek bulguya rastlanmadı. İnflamasyon tek değişkenli ve multipl analizde PCa'dan koruyucu faktör gibi göründüğünden bu sonuçlarla inflamasyonun immün yanıtı destekleyebileceği ve PCa ile inflamasyon arasında negatif bir ilişki olduğu düşünülebilir. Bunun aksine çalışmada intratümöral inflamasyonun yoğunluğu arttıkça Gleason skorunun anlamlı artışı da PCa progresyonu ve inflamasyon arasında pozitif bir ilişkiyi düşündürerek inflamasyonun dual rolüne işaret edebilir. Sonuç olarak PA'nın, özellikle PİA'nın ve kronik inflamasyonun rolü tartışılmaya devam etmektedir. Bu süreçlerin moleküler kanıtları gerekli olabilir. Yeni tanı ve tedavi yaklaşımlarının standart bir protokol yerine hasta bazlı olma eğilimi nedeniyle patoloji raporlarında PA, PİA ve kronik inflamasyonun belirtilmesi gerekebilir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF BENIGN PROSTATIC ATROPHY IN ADENOCARCINOMA AND BENIGN PROSTATE TISSUE DIAGNOSED PROSTATE NEEDLE BIOPSY MATERIALS Sümeyra Kartal, M.D. Department of Pathology, Sivas 2023 Prostatic atrophy (PA) is a common benign lesion in elderly men. Prostatic adenocarcinoma (PCa) is the second most common malignancy in men in our country. Since the localization of PA and PCa is similar and PA is frequently seen in needle biopsies, a group of pathologists hypothesized that focal proliferative inflammatory atrophy (PIA), which is accompanied by inflammation and proliferation, plays a role in the transformation from benign prostatic epithelium to PCa. However, some researchers have claimed that the PA process is benign. PIA is a lesion associated with chronic inflammation, and the role of chronic inflammation in the pathogenesis of PCa is controversial. The study was conducted to evaluate the frequency of benign focal prostatic atrophy, inflammation, and its types in PCa diagnosed and benign prostate needle biopsy cases diagnosed in Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine, Department of Pathology between 2021 and 2022, and to determine if there is a relationship between PCa and benign PA, types, and inflammation parameters. PA and PIA was seen at a higher rate in benign and inflamed cases in this study. The finding of PA at a rate of 87% suggested that it was a companion in the geriatric population. Although there was no finding in needle biopsies to suggests that PIA and other PA types are precursor lesions. In this study, inflammation appears to be a protective factor against PCa in univariate and multiple analyzes. With these results, inflammation may support the immune response and there is a negative relationship between PCa and inflammation. Conversely, as the intensity of intratumoral inflammation increases, a significant rise in Gleason score may also indicate a positive relationship between PCa progression and inflammation, pointing to the dual role of inflammation. In conclusion, the role of PA, PIA, and inflammation continues to be debated. Molecular evidence of these processes may be necessary. PA, PIA, and inflammation may need to be specified in pathology reports, as new diagnostic and therapeutic approaches tend to be patient-based rather than a standard protocol.