Kurumlarda insan kaynakları yönetimi ve iç iletişime verilen önem üzerine bir alan çalışması
A field study on human resources management and internal communication in institutions
  1. Tez No: 815928
  2. Yazar: LEMAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM VATANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, İç İletişim, Çalışan İletişimi, Odak Grup, Human Resources, Inside Communication, Employee Communication, Focus Group
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kurumların, evrensel bir değişime uyum sağlaması ve bu doğrultuda markaya, çalışanlara ve diğer tüm paydaşlara fayda sağlaması sürdürülebilir etkin bir ''çalışan iletişimi'' kavramından geçmektedir. İnsan kaynakları yönetiminin bu noktada etkili bir rolü olduğu düşünülmektedir. İnsan kaynakları yönetiminin, yönetici ve çalışanlar arasında etkili bir iç iletişim kurulması ve buna yönelik stratejik bir iç iletişim planlamasının oluşturulması noktasında yenilikleri takip etmesi gerekliliği de ön plana çıkmaktadır. İnsan kaynakları yönetiminin yenilikleri takip edebilmesi, gündem hakkında bilgi sahibi olması, yaratıcı ve stratejik bir şekilde planlama yapabilme yetisine sahip olması aynı zamanda etkin bir kurum iç iletişim için iletişim mecralarını takip ederek güncel değişimleri kuruma uygulaması beklenmektedir. Literatürde yer alan kurum içi iletişime yönelik çalışmalar incelendiğinde, kurumsal iletişim, kurum kültürü veya kurumsal imaj gibi boyutların ön plana çıkmaktadır. Bu doğrultuda insan kaynakları yönetimi, stratejik bir iç iletişim fonksiyonu oluşturmak isterken bu kavramlar arasında sıkışıp kalmıştır. Kurum içi iletişimin çalışan iletişimine evrildiği günümüzde çalışmanın ilerletilmesi için buna yönelik bir literatür taraması yapılmıştır. Dolayısıyla çalışan iletişimi için kurum içi planlamanın yapılması ve bu planlamanın hangi araçlar ile şekilleneceği gibi birçok detay üzerinde durulmuştur. Bu anlamda çalışanlara olumlu katkı sağlamak insan kaynakları yönetiminin işlevlerindendir. Stratejik bir iç iletişim fonksiyonu oluşturmanın çalışan iletişiminden geçtiği düşünülmektedir. Dolayısıyla stratejik planlanmış bir kurum içi iletişimin hem çalışana hem de kuruma olumlu katkı sunacağı bu çalışma ile kanıtlanmaya çalışılacaktır. Türkiye'de Tekirdağ ilinde bir işletmenin iç iletişim çalışmaları, çalışanların düşünceleri, insan kaynakları uzmanlarının görüşleri, yöneticilerin yaklaşımları ve tutumları odak grup görüşmeleri ile ortaya konulmuştur. Bu bağlamda, çalışmanın iki önemli amacı bulunmaktadır. İlk olarak, bu çalışmayla literatüre bu anlamda katkı sunmak ve bu alanda yapılacak çalışmalara ışık tutmaktır. İkinci olarak ise, kurum içi iletişim kapsamında iç iletişimi anlamak ve iç iletişimin etkilediği noktaları çözümleyerek bu anlamada kurumlara ve çalışanlara kılavuz olabilecek bir çalışma hazırlamaktır. Bu doğrultuda çalışmaya konu olabilecek kurumlardaki içyapıyı çözümleyebilmek ve iç iletişimin bu noktadaki etkisi ile iç iletişimin belirleyici unsurlarının neler olduğu öne çıkartılmaktadır. Araştırmanın sadece Tekirdağ özelinde bir kurum ile sınırlı kalması kurum içi iletişim çalışmalarının benzer sektörlerde ya da farklı kurumsal yapılar için genellemesini zorlaştırmaktadır. Elde edilen bulgular incelendiğinde Türkiye'de insan kaynakları yönetiminin kurum içi iletişimi nasıl ele aldığı ve gelecekte nasıl şekilleneceği ile ilgili yorumlar yapılmış ve bu anlamda gerekli görülen öneriler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Institutions' adaptation to a universal change and in this direction benefiting the brand, employees and all other stakeholders is based on a sustainable and effective“employee communication”concept. It is thought that human resources management has an effective role at this point. The necessity of human resources management to follow innovations in establishing an effective internal communication between managers and employees and creating a strategic internal communication plan for this comes into prominence. It is expected that the human resources management will be able to follow the innovations, have knowledge about the agenda, have the ability to plan creatively and strategically, and at the same time follow the communication channels for an effective internal communication and apply the current changes to the institution. When the studies on internal communication in the literature are examined, dimensions such as corporate communication, corporate culture or corporate image come to the fore. In this direction, human resources management, while trying to create a strategic internal communication function, is stuck between these concepts. In today's world, when internal communication has evolved into employee communication, a literature review was conducted to advance the study. Therefore, many details such as in-house planning for employee communication and the means by which this planning will be shaped have been emphasized. In this sense, making a positive contribution to employees is one of the functions of human resources management. Establishing a strategic internal communication function is thought to go through employee communication. Therefore, this study will try to prove that a strategically planned internal communication will contribute positively to both the employee and the institution. The internal communication studies of an enterprise in Tekirdağ in Turkey, the opinions of the employees, the opinions of human resources specialists, the approaches and attitudes of the managers were revealed through focus group sinterviews. In this context, the study has two important aims. The primary purpose of this study is to contribute to the literature in this sense and to shed light on the studies to be done in this field. Secondly, it is to understand internal communication within the scope of internal communication and to analyze the points affected by internal communication and to prepare a study that can guide institutions and employees in this understanding. In this direction, it is emphasized to be able to analyze the internal structure of the institutions that can be the subject of the study, and the effect of internal communication at this point and what the determining factors of internal communication are. The fact that the research is limited to an organization makes it difficult to generalize internal communication studies for similar sectors or different institutional structures. When the findings are examined, comments are made on how human resources management in Turkey handles internal communication and how it will be shaped in the future, and suggestions that are deemed necessary in this sense are presented.