Hiperbolik Quadrapell dizilerine genel bir bakış
An overview of hyperbolic Quadrapell sequences
- Tez No: 815946
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİT TAŞ, PROF. DR. İNCİ GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Dizi, Sayı, Fibonacci dizisi, Hiperbolik Pell dizisi, Jacobsthal dizisi, Lucas dizisi, QuadraPell dizisi, Sequence, Sayı, Fibonacci Sequence, Hyperbolic Pell Sequence, Jacobsthal Sequence, Lucas Sequence, QuadraPell Sequence, Hyperbolic Quadrapeell Sequence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cebir ve Sayılar Teorisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Yazılan tez içeriğinde Hiperbolik QuadraPell dizisinin tanıtılması, bu diziye ait Binet formülü ile üreteç fonksiyonunun yazılması, akabinde Hiperbolik QuadraPell dizisine ait bazı eşitliklerin ve özelliklerin aktarılması hedeflenmiştir. Yöntem: Yazılan tezde Hiperbolik sayılar; Hiperbolik Fibonacci dizisi ve Hiperbolik Pell dizisi ile alakalı çalışmalardan yararlanarak, QuadraPell sayılarına uygulanışıyla ilgili çalışmalar yapılarak ortaya konulmuştur. Bulgular: Öncelikle QuadraPell sayıları hakkında bilgi verildi ve İndirgeme ilişkilerinin elde edilen bu sayı dizisinde de var olduğu anlaşıldı ve birtakım indirgenme bağıntıları sayesinde Binet formülü, üreteç fonksiyonu ve bu sayılar için toplam bulunabileceği tespit edildi. Sonuç: Bulgular neticesinde Hiperbolik QuadraPell dizisinin tanımı yapıldı. Bu diziye ait Binet formülü ve üreteç fonksiyonu elde edildi. Akabinde bu diziye ait bazı özellikler yazıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: In the thesis, it is aimed to introduce the Hyperbolic QuadraPell sequence, to write the generator function with the Binet formula of this sequence and then to clarify some equations and properties of the Hyperbolic QuadraPell sequence. Method: In the written thesis, Hyperbolic numbers were revealed by making use of studies related to Hyperbolic Fibonacci Sequence and Hyperbolic Pell Sequence, and by working on their application to QuadraPell Numbers. Findings: First of all, information is given about QuadraPell numbers and it is understood that reduction relations exist in this number sequence, and it is determined that Binet formula, generator function and sum for these numbers can be found by means of some reduction relations. Results: As a result of the findings, the definition of the Hyperbolic QuadraPell sequence was made. The Binet formula and generator function of this sequence were obtained. Subsequently, some features of this series were written.