The impact of instagrammers on customers behaviours on food product purchasing
Instagram kullanıcılarının müşterı̇lerı̇n gıda ürünü satın alma davranışları üzerı̇ndekı̇ etkı̇sı̇
- Tez No: 816107
- Danışmanlar: DR. MEHTAP BATTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Pazarlama, Sosyal Medya, Influencer Marketing, Instagrammers, Gıda Pazarlaması, Digital Marketing, Social Media, Influencer Marketing, Instagrammers, Food Marketing
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
21. yüzyılda işletmeler, potansiyel müşterilerin dikkatini çekmek için çeşitli stratejiler kullanmaktadır. Mevcut çeşitli iletişim yöntemleri arasında sosyal medya öne çıkan bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Özellikle Instagram kullanıcılarının kullanımı, farklı sektörlerdeki pazarlama kampanyalarında yaygın bir popülerlik kazanmıştır. Gıda endüstrisi, ürünlerin reklamını yapmak ve müşterilerle etkileşime geçmek için sosyal medya platformlarından yararlanma uygulamasını benimsemiştir. Ancak, özellikle gıda sektörü bağlamında influencer pazarlamasının etkinliğini değerlendirmek önemli zorluklar içermektedir. Bu tez, instagram influencer pazarlamasının tüketici davranışları üzerindeki etkisini analiz ederek gıda sektöründeki etkinliğini araştırmayı amaçlamaktadır. Kapsamlı bir çalışma yürütmek amacıyla, 4081 katılımcıdan oluşan bir örneklem toplanmış ve Instagram'daki influencer'ların tüketicilerin karar verme davranışları üzerindeki etkisinin altında yatan değişkenlerin derinlemesine analiz edilmesine olanak sağlanmıştır. Bulgular, Instagram fenomenlerinin tüketici davranışları üzerinde etki yaratma kabiliyetine sahip olmalarına rağmen, somut etkilerinin sınırlı olabileceğini göstermektedir. Bu durum, tüketicilerin satın alma kararlarının yalnızca fenomenler tarafından belirlenmeyebileceğini göstermektedir. Tüketici şüpheciliği ve güvensizliğinin tezahürü, satın alma kararlarını etkileyen çeşitli belirleyiciler olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, işletmelerin yalnızca influencer onaylarına güvenmemeleri tavsiye edilir. Bunun yerine, satışları artırmak ve hedef kitleyle etkileşimi teşvik etmek için müşteri tercihleri ve değerleriyle uyumlu çeşitli pazarlama tekniklerini ve faktörlerini dikkate almalıdırlar.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, businesses utilize various strategies to attract the attention of prospective customers. Of the various communication methods available, social media has emerged as a prominent approach. In particular, the utilization of Instagrammers has gained widespread popularity in marketing campaigns across diverse industries. The food industry has adopted the practice of utilizing social media platforms to advertise products and interact with customers. However, assessing the effectiveness of influencer marketing, especially in the context of the food industry, presents significant challenges. This thesis aims to explore the efficacy of instagram influencer marketing within the food sector by analyzing its impact on consumer behavior. In order to carry out a comprehensive study, a sample of 4081 participants were collected, facilitating an in-depth analysis of the variables that underlie the impact of influencers on Instagram on the decision-making behaviors of consumers. The findings suggest that while Instagram influencers possess the ability to exert influence on consumer behavior, their tangible impact may be limited. This suggests that consumers' purchasing decisions may not be solely determined by influencers. The manifestation of consumer skepticism and distrust indicates that there are various determinants that impact their purchasing decisions. Therefore, it is advisable for businesses to not exclusively rely on influencer endorsements. Instead, they should take into account various marketing techniques and factors that are in line with customer preferences and values, in order to improve sales and promote interaction with the intended audience.