Proje okullarının etkili okul özellikleri boyutuyla öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
Investigation of project schools according to teacher's opinions with the dimension of effective school features
- Tez No: 817286
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HABİB HAMURCU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: etkili okul, proje okul, öğretmen, effective school, project school, teacher
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada; Kayseri'deki proje okulu olan ve olmayan okulların özellikleri okul yöneticisi, öğretmen, öğrenci, okul ortamı, eğitim-öğretim süreci ve veli alt boyutları öğretmen görüşlerine göre incelenerek okulların etkililik düzeyi incelenmiştir. Çalışmanın modelini nicel ve nitel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma yöntem deseni oluşturmaktadır. Araştırmada desen olarak önce nicel sonra nitel verilerin toplandığı ve analiz edildiği açıklayıcı desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 yılında Kayseri'de proje olan ve proje olmayan okullarda çalışan öğretmenler oluşturmuştur. Çalışmanın nicel kısmında bu okul türlerinde görev yapan 536 öğretmen; nitel kısmında ise sadece proje okullarında çalışan 20 öğretmen yer almıştır. Veri toplama araçları olarak“Etkili Okul Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS analizleri ve içerik analizi tekniği ile yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre okul türlerinden Proje Okullarının daha etkili okul olduğu görülmüştür. Proje Okulları arasında okul etkililiği açısından proje liselerinin daha etkili okul olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmanın nitel sonuçlarında kültürel faaliyetler, dil öğrenimi, proje çeşitliliği gibi temalarda yoğunlaşma olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the features of project schools and non-project schools were examined in terms of effectiveness according to the sub-dimensions of school administrators, teachers, students, school environment and education-training process and parents of these schools. The model of the study is a mixed method research in which quantitative and qualitative methods were used together. In the research, the explanatory design, in which first quantitative and then qualitative data were collected and analyzed, was used. The sample of the research consists of teachers working in project schools and non-project schools in Kayseri in 2021-2022. In quantitative studies, there were 536 teachers working in any of these school types; The qualitative part of the study consisted of 20 teachers working only in project schools. The“Effective School Scale”and interview form, which was developed by the researcher, were used as data collection tools. The research was interpreted with SPSS analyzes and content analysis technique. According to the results of the research, project Schools were seen to be more effective schools. Project high schools turned up to be more effective in terms of school effectiveness among the other project schools. It was seen that there is a condensation in themes like cultural activities, language learning and project diversity in the qualitative results of the research.