Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sektörel bilançoları kullanılarak imalat sektörünün karlılık oranını etkileyen faktörlerin analizi
Analysis of the factors affecting profitability rate of the manufacturing sector by using the sectoral balance sheets of the Central Bank of Republic of Turkey
  1. Tez No: 817471
  2. Yazar: YAHYA MUHİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜZEYİR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sektörel Bilançoları, İmalat Sektörü, Sermaye Yapısı, Borç Dolarizasyon Oranı, Finansal Kaldıraç Oranı, Sectoral Balance Sheets of the Central Bank of the Republic of Turkey, Manufacturing Sector, Capital Structure, Debt Dollarization Ratio, Financial Leverage Ratio
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İşletmeler varlıklarını, sermaye yapısı bileşenleri olarak isimlendirilen, öz kaynaklar ve yabancı kaynaklar aracılığıyla finanse eder. Sermaye yapısı bileşenlerinin hangi oranda kullanıldığı ve yabancı kaynakların ne kadarının yabancı para cinsinden olduğu firma karlılığını etkileyen unsurlardan biridir. Çalışmada, imalat sektöründe faaliyet gösteren firmalarda sermaye yapısının ve borç dolarizasyon düzeyinin karlılık oranını nasıl etkilediği incelenmiştir. Bu kapsamda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan sektör bilançoları istatistikleri kullanılarak finansal kaldıraç oranının (FKO), borç dolarizasyon oranının (BDO) ve ihracat oranının (IHRO) faaliyet kar marjına (FK) etkisi panel EGLS yöntemi ile analiz edilmiştir. 2003-2021 yıllarına ait verilerin incelendiği analiz sonucunda FKO ve IHRO'nunFK'yı pozitif yönde; BDO'nun ise negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Businesses finance their assets via equity and external resources which are called capital structure components. The rate at which capital structure components are used and how much of the foreign resources are in foreign currency is one of the factors affecting the profitability of the firm. In the study, it was examined how the capital structure and debt dollarization level of companies operating in the manufacturing sector affect the profitability ratio. In this context, the effects of financial leverage ratio (FKO), debt dollarization ratio (BDO) and export ratio (IHRO) on operating profit margin (FK) were analyzed with panel EGLS method using sector balance sheet statistics published by the Central Bank of the Republic of Turkey. As a result of the analysis in which the data of 2003-2021 were examined, it has been determined that FKO and IHRO have a positive effcet; BDO has a negative effect on FK.