Metaverse dünyasında fikri hakların korunması
Protection of intellectual property rights on metaverse world
- Tez No: 817554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Metaverse, Telif hakkı, Marka hakkı, Blokzincir, Nitelikli fikri tapu (NFT), Metaverse, Copyright, Trademark right, Blockchain, Non-fungible token (NFT)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Günümüzün en popüler ve dikkat çekici teknolojilerinden birisi blokzincir teknolojisidir. Satoshi Nakamoto'nun“Bitcoin: Peer to Peer Electronic System”başlıklı makalesi ile tanıştığımız bu teknoloji, aracılara gerek olmaksızın uçtan uca güvenilir ve şeffaf işlemler yapılmasını sağlamaktadır. Ödeme sistemi, tedarik zinciri gibi birçok alanda yeni bir bakış açısı getiren blokzincir teknolojisinin kullanım alanlarından en karmaşık yapıya sahiplerinden birisi de metaverse dünyası olmuştur. Kişilerin fiziki dünyada gerçekleştirebildiği faaliyetlerin çoğunu sanal dünyada gerçekleştirebilmesini ve kişilerin sanal dünyada dijital ikizlerine sahip olabilmesini amaçlayan metaverse dünyası ortaya çıkışıyla birlikte büyük talep görmüştür. Sosyal, mesleki ve ticari faaliyetlerin metaverse dünyasında varlık göstermeye başlaması ise hukuki açıdan çözülmesi gereken birçok sorunu beraberinde getirmiştir. Bu çalışmada telif ve marka hukuku açısından karşılaşılabilecek hukuki sorunlar ele alınmış ve bu hukuk alanlarındaki mevcut düzenlemelerin metaverse dünyası açısından nasıl uygulanabileceğine dair çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Metaverse dünyası blokzincir teknolojisi içerisindeki nitelikli fikri tapu (NFT) ile sanat eserlerinin sergilenmesi ve satılması ile markaların ürünlerinin bu platformlarda pazarlanmasına ve satılmasına büyük bir ortam hazırlamıştır. Tüm bu sebeplerle telif ve marka haklarının metaverse dünyası açısından değerlendirilmesi oldukça önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most popular and attention-grabbing technologies of our time is blockchain technology. Introduced to us through Satoshi Nakamoto's paper“Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, this technology causes reliable and transparent transactions to be conducted without the need for intermediaries. One of the most complex areas of use of this technology, which brings a new perspective in many areas such as payment system and supply chain, has been the metaverse world. Its aim to enable people to perform most of the activities they can perform in the physical world, in the virtual world and to have digital twins in the virtual world, it has been in great demand with its emergence. The emergence of social, professional and commercial activities in the metaverse world has brought along many problems that need to be solved from a legal point of view. In this study, the legal problems that may be encountered in terms of copyright and trademark law have been discussed and solutions have been tried to be proposed on how the existing regulations in these areas of law can be applied to the metaverse world. The metaverse world has prepared a great environment for the exhibition and sale of non-funguble token (NFT) and works of art within the blockchain technology and the marketing and sale of the products of brands on these platforms. For all these reasons, it is of high importance to evaluate copyright and trademark rights in terms of the metaverse world.