Diz osteoartriti tanılı bireylerde taktil diskriminasyon ve sağ-sol ayrımı performansının değerlendirilmesi
Tactile acuity and left/right judgment performance in patients with knee osteoarthritis
- Tez No: 818115
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz Osteoartriti, Taktil Diskriminasyon, Sol/Sağ Ayrımı Görevi, Knee Osteoarthritis, Tactile Discrimination, Left/right judgment task
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Diz osteoartriti (OA) dejeneratif ve enflamatuar bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Diz OA, kronik ağrı, fonksiyonel yetersizlik ve düşük yaşam kalitesi ile ilişkilidir. Kronik ağrı, kortikal bölgelerde fonksiyonel ve yapısal değişimlere yol açmaktadır. Kortikal bölgede meydana gelen değişimler vücut temsilindeki etkilenimler ile bağlantılıdır. Vücut temsilindeki etkilenimler, sol/sağ ayrımı görevi performansı ve taktil diskriminasyon ile değerlendirilmektedir. Kronik muskuloskeletal ağrıda vücut temsilinin bozulması ile birlikte sol/sağ ayrımı görevi ve taktil diskriminasyon performansının azaldığı bilinmekte olup, diz OA için kanıtlar sınırlıdır. Diz OA'lı hastalarda semptomatik ve asemptomatik taraf ile ağrısız kontrollerde dominant taraf arasındaki diz görüntüleri ile değerlendirilen sağ/sol ayrımı performansı ve iki nokta ayrımı eşik değerlerini karşılaştırmaktır. Diğer bir amaç ise, diz OA'lı olgularda santral sensitizasyonun taktil diskriminasyon ve sağ/sol ayrımı performansı üzerindeki olası etkilerini araştırmaktır. Elli diz OA hastası ve 50 yaş ve cinsiyet uyumlu ağrısız sağlıklı kontrolün, medial ve lateral diz eklemi hattının iki nokta ayrımı eşik değeri bir dijital kaliper ile sağ/sol ayrımı performansı ise diz görüntüleri kullanılarak Recognize® uygulaması ile değerlendirildi. Çalışmanın bulguları, diz OA'lı bireylerin semptomatik (ortalama fark: 13,59 mm; %95 güven aralığı [GA]: 8,72, 18,46; etki büyüklüğü [d] = 1,40) ve asemptomatik diz (ortalama fark: 10,15 mm; %95 GA: 5,08, 15,22; (d = 0,99)) lateral eklem hattı üzerindeki iki nokta ayrımı eşik değerlerinin ağrısız kontrollere kıyasla önemli ölçüde arttığını göstermiştir. Benzer şekilde, medial eklem hattının iki nokta ayrımı eşik değeri semptomatik (ortalama fark: 12,19 mm; %95 GA: 7,59, 16,79; d = 1,31) ve asemptomatik dizde (ortalama fark: 7,64 mm; %95 GA: 3,64, 11,64; d = 1.31) ağrısız kontrollere göre önemli ölçüde artmıştı. Diz OA'sı olan hastalar, semptomatik dizlerinin görüntülerini tanıma konusunda daha az doğruluk perfomansı sergiledi (ortalama fark: % 7,80; %95 GA: 15,32, -0,27; d = 0,52). Ağrı şiddeti, ağrı süresi, sağ/sol ayrımı görevi performansı ve iki nokta ayrımı eşik değeri arasında bir korelasyon bulunmadı. Santral sensitizasyon semptomları baskın olan ve olmayan diz OA'lı bireyler arasında sağ/sol ayrımı görevi performansı ve iki nokta ayrımı eşik değeri sonuçları arasında fark bulunmadı. Çalışmamızın bulguları, kronik diz OA olan bireylerin semptomatik ve asemptomatik diz medial ve lateral diz eklem hatları iki nokta ayrımı eşik değerinde etkilenim olduğunu göstermiş olup, bu durumun tedavi programlarının planlanması aşamasında göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret etmektedir. Aynı zamanda, sağ/sol ayrımı alt parametrelerden olan görüntüleri tanıma doğruluğu performansında oluşan azalma vücut temsilinde etkilenim olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Knee osteoarthritis (OA) is defined as a degenerative and inflammatory disease which is associated with chronic pain, functional disability, and poor quality of life. Chronic pain as a major symptom of knee OA may be associated with functional and structural abnormalities in cortical regions. Alterations within the cortical regions are related to alterations in body representation. Left/right discrimination performance and tactile acuity have been used to assess body representation. Body representation is impaired in various chronic pain conditions, however, evidence for knee osteoarthritis (OA) is limited. The aim of the study was to compare left/right judgment performance and two-point discrimination threshold (TPDT) of chronic knee OA patients with asymptomatic knee and pain-free controls. Another aim was to investigate the possible effects of central sensitization on tactile discrimination and left/right judgment performance in patients with knee OA. Fifty knee OA patients and 50 age and gender-matched pain-free controls were assessed using the Recognize® application by displaying knee images and a digital caliper for the TPDT of the medial and lateral knee joint line. TPDTs over the lateral joint line in symptomatic (mean difference [MD]: 13.59 mm; 95% confidence interval [CI]: 8.72, 18.46; effect size [d] = 1.40) and asymptomatic knee (MD: 10.15 mm; 95% CI: 5.08, 15.22; d = 0.99) were significantly increased compared to pain-free controls. Similarly, TPDTs of the medial joint line were significantly increased in symptomatic (MD: 12.19 mm; 95% CI: 7.59, 16.79; d = 1.31) and asymptomatic knee (MD: 7.64 mm; 95% CI: 3.64, 11.64; d = 1.31) compared to pain-free controls. Patients with knee OA were less accurate (MD: 7.80%; 95% CI: 15.32, −0.27; d = 0.52) recognizing images of their symptomatic knee. No correlation was found between pain severity, pain duration, left/right judgment performance, and TPDTs. There were no differences in left/right judgment performance and TPTD values between individuals with knee OA with and without predominant central sensitization symptoms. The findings of our study showed chronic knee OA have an effect on the two-point discrimination threshold value in the medial and lateral knee joint lines of both symptomatic and asymptomatic which should be taken into consideration when planning treatment programs. At the same time, the decrease in recognition accuracy performance, which is one of the sub-parameters of left/right judgments task, indicates the presence of impaired body representation.