Sürdürülebilir kalite algısı, ses çıkarma davranışı, örgütsel özdeşleşme ve psikolojik iyi oluş kavramlarının birbirleriyle ilişkisinin incelenmesi üzerine bir araştırma
A study on examining the relation among sustainable quality perception, vocal behaviour, organizational identification and psychological well-being notions
- Tez No: 818252
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET KIZIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalite, Ses Çıkarma Davranışı, Örgütsel Özdeşleşme, Psikolojik İyi Oluş, Kamu Kurumları, Sustainable Quality, Vocal Behaivour, Organizational Identification, Psychological Well-being, Public Institutions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kalite ve sürdürülebilirlik, işletmeler için yoğun rekabet ortamında kritik öneme sahip kavramlardır. Sürdürülebilir kalite algısı, işletmenin başarısında belirleyici rol oynamaktadır. Kamu kurumlarında sürdürülebilir kalite algısının ölçülmesi ve sürdürülebilir kalite ile ses çıkarma davranışı, özdeşleşme ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişkinin belirlenmesi çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla İstanbul ilinde Pendik ilçesinde kamu kurumlarında görev yapan 200 çalışanın katıldığı bir anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, sürdürülebilir kalite algısı arttıkça çalışanlarda psikolojik iyi oluş düzeyi de artmaktadır. Aynı zamanda, çalışanların sürdürülebilir kalite algısı arttıkça işletme ile özdeşleşme düzeylerinin arttığını gösteren sonuçlar elde edilmiştir. Sürdürülebilir kalite ile ses çıkarma davranışı arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. Özdeşleşme ve ses çıkarma davranışı arasında da bir ilişki tespit edilememiştir. Çalışma sonuçları, 200 kamu çalışanının verdiği yanıtlarla sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
Quality and sustainability are critical important notions for companies under fierce competition environment. Sustainable quality perception has a decisiverole for company's achievement. The main purpose of this study is to asure the perception of-sustainable quality in public institutions and to determine the relations ship among sustainable quality and vocal behavior, identification and psychological well-being. For that purpose, a survey is distiruted to 200 personnel employed in public institutions of Pendik district in Istanbul. According to the results of study, as long as sustainable quality perception increases, the level of personnel psychological well-being increases. At the same time, results were obtained showing that as the perception of sustainable quality increases, the level of identification with the company increases. It has also been determined that there is no significant relation between sustainability quality and vocal behaviour. No relationship was found between identification and vocalization behaviour. The results of this study are limited to the responses of 200 public emplovees.