Tonyukuk ve Tonyukuk yazıtıyla ilgili açıklamalı bibliyografya
About Tonyukuk and Tonyukuk instructions explanatory bibliography
  1. Tez No: 819282
  2. Yazar: CEM BULAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Orhun Yazıtları, Yazıtlar, Tonyukuk, Bilge Tonyukuk, Tunyukuk, Tunuquq, Orkhon Inscriptions, Inscriptions, Tonyukuk, Bilge Tonyukuk, Tunyukuk, Tunuquq
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bibliyografya türünde hazırlanan bu çalışma, Türk tarihinde büyük öneme sahip olan büyük devlet adamı Tonyukuk'un gerek kişiliği, tarihi varlığı, devlet adamlığı gerekse kendi adına diktirmiş olduğu yazıtı hakkında yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Bu çalışmanın amacı; Tonyukuk'un şahsını, kişiliğini, Türk tarihindeki yerini, yazıtı hakkında yapılan çalışmaları, çalışma yapan araştırmacıları tanıtmaktır. Çalışma hazırlanırken Eski Türk Dili alanı ve Eski Türk Tarihi alanlarında kapsamlı literatür taraması yapılmıştır. Tonyukuk ile ilişkili olarak toplamda 189 kaynak tespit edilmiştir. Araştırmalar sonucunda edinilen bilgilerle, Türk runik metinleri Vilhem Thomsen tarafından 1893 yılında gün yününe çıkarılmış fakat ilk yayımı Vasili Radloff tarafından 1895 yılında yapılmıştır. O günlerden bugüne kadarki süreçte Türk runik metinleri üzerinde birçok çalışma yayımlanmıştır. Bu çalışmalardan bazıları metin neşri, bazıları ise sorunlu kelime, ibare veya cümlelerin yeniden okunması veya anlamlandırılması biçimindedir. Tonyukuk Yazıtı ve şahsiyeti üzerine çalışmaların özellikle 1990'lı ve 2000'li yıllarda artış gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This bibliographical study we have prepared includes studies on Tonyukuk's personality, historical existence, statesmanship and the inscription he had erected in his name, which has a great importance in Turkish history. The aim of this study; To introduce Tonyukuk's personality, his place in Turkish history, the studies on his inscription, the authors and researchers working on it. While conducting the study, a comprehensive literature review was made in the field of Old Turkish Language and Old Turkish History. A total of 189 sources have been identified in relation to Tonyukuk. Turkish runic texts with the information we obtained as a result of our research. It was published by Vilhem Thomsen in 1893, but it was first published in 1895 by Vasili Radloff. Many studies have been published on Turkish runic texts from those days until today. Some of these studies are in the form of text publication, while others are in the form of rereading or giving meaning to problematic words, phrases or sentences. It has been observed that studies on the Tonyukuk Inscription and its personality have increased especially in the 1990s and 2000s.