Türkiye'de yaşayan 4-6 yaş arasındaki Yemenli çocukların yaratıcı düşünme ve sosyal becerilerinin incelenmesi
Investigation of creative thinking and social skills of Yemeni children aged 4-6 living in Turkey
- Tez No: 819355
- Danışmanlar: PROF. DR. BELMA TUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yaratıcı düşünme, sosyal beceriler, Yemenli çocuklar, yaratıcılık, creative thinking, social skills, Yemeni children, creativity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, 4-6 yaş arası Yemenli çocukların yaratıcılık düzeyleri ile sosyal becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda çocukların yaratıcılık ve sosyal becerilerinin çeşitli değişkenler (cinsiyet, yaş, okul türü, ebeveynlerin eğitim düzeyi, ailenin ekonomik ve Sosyal düzeyi) açısından incelenmesi de amaçlanmıştır. Nicel araştırma kapsamında ve korelasyon türü ilişkisel tarama modeline uygun olarak tasarlanan araştırmanın çalışma grubunu 4-6 yıl aralığında olan 53 çocuk (25 kız, 28 erkek) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Torrance Yaratıcı Düşünme Testi Şekilsel Form A ve ”sosyal beceresileri Ölçeği“ ”kişisel belgi formu" kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, çocukların yaratıcılık düzeyleri ile sosyal becerileri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çocukların yaratıcı düşünme becerileri ve sosyal becerileri ile yaş, cinsiyet, ailenin ekonomik ve sosyal beceriler, anne ve baba eğitim düzeyi değişken arasında ilişkisi bulgularda yer almıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the relationship between the creativity levels and social skills of Yemeni children aged 4-6. For this purpose, it is also aimed to examine the creativity and social skills of children in terms of various variables (gender, age, school type, education level of parents, economic and social level of the family). The study group of the research, which was designed within the scope of quantitative research and in accordance with the correlation type relational screening model, consists of 53 children (25 girls, 28 boys) aged 4-6 years.“Torrance Creative Thinking Test Form A”and“Social Skills Scale”“personal document form”were used as data collection tools in the research. As a result of the research, a positive and significant relationship was found between children's creativity levels and their social skills. The relationship between children's creative thinking skills and social skills and age, gender, economic and social level of the family, and mother and father education level was included in the findings.