Yaşlandırma ve sinterizasyon işlemlerinin tabakalı zirkonyum materyalleri üzerindeki bükülme dayanımı ve ışık geçirgenliğine etkisi
Effect of aging and sintering processes on flexural strength and light transmittance on multi-layered zirconium materials
  1. Tez No: 820577
  2. Yazar: AYÇA İPEK KAHAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEYDA AKIN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Katmanlı Monolitik Zirkonya, Eğilme Dayanımı, Işık Geçirgenliği, Otoklav Yaşlandırması, Sinterleme
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı sinterleme protokollerinin ve yapay yaşlandırmanın, çok katmanlı monolitik zirkonyaların bükülme dayanımı ve ışık geçirgenliği üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 96 adet disk şeklinde örnek çok katmanlı monolitik zirkonya bloklardan (IPS e. max ZirCAD MT Multi A2 vs. IPS e. max ZirCAD Prime A2) CAD/CAM ile elde edildi (N=48). Örnekler sinterleme süresine göre hızlı sinter (4sa 25dk) ve normal sinter (9sa 50dk) olmak üzere 2 gruba ayrıldı (n=24). Sinterizasyondan sonra otoklav kullanılarak (1340C, 2bar basınçta 5 sa) yapay yaşlandırma yapılıp yapılmamasına göre örnekler kendi içinde 2 alt gruba daha ayrıldı (n=12). Hızlı ve normal sinterlenen örneklerin yaşlandırma öncesi ve sonrası ışık geçirgenliği değerlerinin ölçümü için spektrofotometre kullanıldı. Örneklerin iki eksenli eğilme dayanımları üç top üzerinde piston yöntemiyle ölçüldü. Her gruptan birer örnek taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile görüntülendi. Veriler Kolmogorov Smirnov testi, iki yönlü ANOVA ve bağımsız örneklem t testi ile istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Yapılan istatistiksel analizlere göre; Prime gruplarının bükülme dayanımı değerleri Multi gruplarından ve normal sinterlenen grupların bükülme dayanımı değerleri hızlı sinterlenen gruplardan önemli ölçüde daha yüksek bulundu (p0,05), Multi grubu örnekleri yapay yaşlandırmadan etkiledi ve yapay yaşlandırma öncesi bükülme dayanımı değerleri anlamlı ölçüde daha yüksekti (p0,05). Sonuçlar: Hızlı sinterleme prosedürü çok katmanlı monolitik zirkonyaların bükülme dayanımları ve ışık geçirgenliklerinde dikkate değer azalmaya sebep olmasıyla, geleneksel sinterleme prosedürlerinin uygulanması önerilmektedir. Bükülme dayanımlarının yüksek olması beklenen vakalarda kullanılacak restorasyonların 3Y-TZP/5Y-TZP içeren çok katmanlı monolitik zirkonyalardan (IPS e. max ZirCAD Prime) üretilmesi önerilirken, estetik beklentilerin daha yüksek olduğu durumlarda ışık geçirgenliği ve optik özellikleri daha üstün olan 4Y-TZP/5Y-TZP içeren çok katmanlı monolitik zirkonyalar (IPS e. max ZirCAD MT Multi) tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of different sintering protocols and artificial aging on the flexural strength and light transmittance of multilayer monolithic zirconia. Materials and Methods: A total of 96 disc-shaped specimens were milled from multilayer monolithic zirconia blocks (IPS e. max ZirCAD MT Multi A2 vs. IPS e. max ZirCAD Prime A2) by CAD/CAM (N=48). The samples were divided into 2 groups as speed sintering (4h 25min) and conventionally sintering (9h 50min) according to the sintering time (n=24). After sintering, the samples were divided into 2 more subgroups (n=12) according to whether artificial aging was done using autoclave (1340C, 2bar pressure for 5 hours). Spectrophotometer was used to measure the light transmittance values of the speed and conventionally sintered samples before and after aging. Biaxial bending strengths of the samples were measured by the piston method on three balls. One sample from each group was performed with a scanning electron microscope (SEM). Data were statistically analyzed by Kolmogorov Smirnov test, two-way ANOVA and independent sample t-test.