Ebeveynlerin bilinçli farkındalıkları ile çocuklarının duygu düzenlemeleri arasındaki ilişkide evlilikte bilinçli farkındalık ve ebeveynlikte bilinçli farkındalığın aracılık rolleri
The mediating roles of mindfulness in marriage and mindfulness in parenting in the relationship between parents' dispositional mindfulness and emotion regulation of their children
- Tez No: 820657
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEHER MERVE ERUS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: 6-10 yaş, Duygu Düzenleme, Bilinçli Farkındalık, Evlilikte Bilinçli Farkındalık, Ebeveynlikte Bilinçli Farkındalık, Age of 6-10, Emotion Regulation, Mindfulness, Mindfulness in Marriage, Mindfulness in Parenting
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırma, ebeveynlerin bilinçli farkındalıkları ile 6-10 yaş arasındaki çocuklarının duygu düzenlemeleri arasındaki ilişkide evlilikte bilinçli farkındalık ve ebeveynlikte bilinçli farkındalığın seri aracılık rolünü belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca araştırma kapsamında cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, doğum sırası, ebeveynlerin çalışma durumu, ebeveynlerin yaşı ve eğitim düzeyi değişkenlerine göre çocukların duygu düzenleme becerilerinde anlamlı farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmaya evli ve 6-10 yaş arasında çocuk sahibi olan 333 ebeveyn (261 anne ve 72 baba) katılmıştır ve çocukların duygu düzenlemeleri ebeveynler tarafından değerlendirilmiştir. Araştırmada,“Kişisel Bilgi Formu”,“Duygu Ayarlama Ölçeği”,“Bilinçli Farkındalık Ölçeği”,“Evlilikte Bilinçli Farkındalık Ölçeği”ve“Ebeveynlikte Bilinçli Farkındalık Ölçeği”kullanılmıştır. Çocukların duygu düzenlemelerinde cinsiyet, kardeş sayısı, doğum sırası, ebeveynlerin çalışma durumu, ebeveynlerin yaşı ve eğitim düzeyi değişkenleri açısından anlamlı derecede farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla bağımsız gruplar t-testi; yaş değişkeni açısından anlamlı derecede farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Ebeveynlerin bilinçli farkındalıkları ile çocuklarının duygu düzenlemeleri arasındaki ilişkide evlilikte bilinçli farkındalık ve ebeveynlikte bilinçli farkındalığın seri aracılık rolünü belirlemek amacıyla AMOS paket programında yapısal eşitlik modeli (YEM) ve bootstrap yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda çocukların duygu düzenleme becerilerinde cinsiyet, kardeş sayısı, doğum sırası, ebeveynlerin yaşı ve çalışma durumu değişkenleri açısından anlamlı derecede farklılık bulunmamıştır. Yaş ve ebeveynlerin eğitim düzeyi açısından anlamlı derecede farklılık bulunmuştur. YEM ve bootstrap yöntemi sonucunda ebeveynlerin bilinçli farkındalıkları ile çocuklarının duygu düzenlemeleri arasındaki ilişkide evlilikte bilinçli farkındalık ve ebeveynlikte bilinçli farkındalığın kısmi seri aracı etkisi olduğu bulunmuştur. Araştırmanın bulguları, alanyazın ve araştırmalar ışığında tartışılmış, öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the serial mediating role of mindfulness in marriage and mindfulness in parenting in the relationship between parents' mindfulness and emotion regulation of their children aged of 6-10. In addition, within the scope of the research, children's emotion regulation skills were compared in terms of variables such as gender, age, number of siblings, birth order, employment status of parents, age of parents and education level of parents. A total of 333 parents (261 mothers and 72 fathers) who were married and had children between the ages of 6 and 10 participated in the study and emotion regulation of children was assessed by parents.“Personal Information Form”,“Emotion Regulation Checklist”,“Mindful Attention Awareness Scale”,“Mindfulness in Marriage Scale”and“Mindfulness in Parenting Questionnaire”were used in the study. Independent samples t-test was used to compare children's emotion regulation in terms of gender, number of siblings, birth order, employment status of parents, age of parents and education level of parents; one-way analysis of variance (ANOVA) was used to compare children's emotion regulation in terms of age. In order to determine the serial mediation role of mindfulness in marriage and mindfulness in parenting in the relationship between parents' dispositional mindfulness and emotion regulation of children, structural equation modeling (SEM) and bootstrap method were used in AMOS package program. As a result of the analyzes, it was determined that emotion regulation of children did not differ significantly in terms of gender, number of siblings, birth order, employment status of their parents, age of their parents; emotion regulation of children differed significantly in terms of age and education level of their parents. As a result of SEM and bootstrap method, it was found that mindfulness in marriage and mindfulness in parenting had a partial serial mediating effect in the relationship between parents' dispositional mindfulness and emotion regulation of children. The results of the research are discussed in the light of literature and researches, suggestions are presented.