Türkiyedeki İŞG profesyonellerinin bazı Avrupa ve Asya ülkeleri ile çalışma şartları ve ücret ödeme sistemleri yönünden karşılaştırılması
Comparison of occupational health and safety professionals in Turkey with some european and asian countries in terms of working conditions and wage payment systems
- Tez No: 821460
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT HULUSİ İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi, Diğer Sağlık Personeli, İSG Profesyoneli, Ücret Havuzu, Occupational Health, Occupational Safety Specialist, Occupational Physician, Other Health Personnel, OHS Professional, Wage Pool
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tez çalışmasında Türkiye'deki iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin bazı Avrupa ve Asya ülkeleri ile çalışma şartları ve ücret ödeme sistemleri yönünden karşılaştırılması ele alınmıştır. Ülkemizde ilk başladığı yıllardan günümüze değin süren İSG profesyonellerinin konumu ve ücretlerin kim tarafından ödenmesi konusu, çeşitli zamanlarda ve farklı platformlarda dile getirilmesine rağmen bir çözüme kavuşamamıştır. Bu sektörde görev yapanların konuya dair bakış açıları ve ücret ödemelerinin ülkeden ülkeye farklılıkları incelenmiş, farklı sektörlerde yapılan ödeme şekilleri ile karşılaştırmalar yapılmış ve iş sağlığı ve güvenliği sektöründe farklı uygulamaların hayata geçirilip geçirilemeyeceği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the comparison of occupational health and safety professionals in Turkey with some European and Asian countries in terms of working conditions and wage payment systems is discussed. Although the issue of the position of OHS professionals and who pays the wages, which has been going on in our country from the first years to the present, has been mentioned at various times and on different platforms, it has not been resolved. The perspectives of those working in this sector and the differences in wage payments from country to country were examined, comparisons were made with the payment methods made in different sectors and it was examined whether different applications could be implemented in the occupational health and safety sector.