Effects of transformational leadership on organizational commitment in textile sector of Pakistan
Pakistan tekstil sektöründe dönüşüm liderliğinin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 822421
  2. Yazar: MUHAMMAD AWAIS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZER AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü liderlik, örgütsel bağlılık, yönetim ve strateji, Management and Strategy, Transformational Leadership, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Dönüşümcü liderlik, bir örgüt çalışanlarının karar vermede ve örgütsel büyümede kendilerini daha güçlü hissettikleri bir yönetim tarzıdır. Bu da çalışanları mutlu etmekte ve onları iyi performans göstermeye ve örgüte daha sadık olmaya motive etmektedir. Dönüşümcü liderlik terimi (Bass B. M., Leadership: Good, better, best, 1985) tarafından herhangi bir organizasyonda iyi, daha iyi ve en iyi yönetim uygulamaları olarak tanıtıldı. Pakistan'da birçok tekstil endüstrisi bu yönetim tekniğini tercih ediyor ve çalışanlarında iyi bir örgütsel bağlılığa sahip. Bu çalışmada, Pakistan tekstil endüstrilerinde dönüşümcü liderlik altında çalışan 165 çalışanın değerlendirilmesi ve örgütsel bağlılıklarının kaydedilmesi üzerine bir araştırma yaptık. Aynı katılımcıdan gelen dönüşümcü liderlik ve örgütsel bağlılık yanıtlarının kaydı için yapılandırılmış ve uyarlanmış iki anketi ayrı ayrı kullandık. Hipotezlerimizin incelenmesi için korelasyon analizi, Temel bileşenler analizi (PCA), Diskriminant geçerliliği ve doğrusal regresyon kullandık. Pakistan'daki tekstil endüstrisi çalışanlarının dönüşümcü liderliği ile örgütsel bağlılığı arasında güçlü ve önemli bir pozitif bağlantı elde ettik. Ayrıca aynı bağlamda dönüşümcü liderliğin örgütsel bağlılık üzerinde anlamlı bir pozitif etkisi elde edilmiştir. Mevcut araştırmanın sonuçları ışığında, çalışanın örgütsel bağlılığını incelemek için iş tatmini, ikramiyeler ve faydalar vb. gibi bazı göstergelerin kullanılması da önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Transformational leadership is a style of management in which the employees of an organization feel themselves more empowered in the decision making and organizational growth. This also makes the employees happy and motivate them to perform well and to become more loyal with the organizations. The term transformational leadership was introduced by (Bass B. M., Leadership: Good, better, best, 1985) as good, better and best management practices in any organizations. In Pakistan many textile industries are opting this management technique and having good organizational commitment in their employees. The aim of this study is including in looking at how transformational leadership ways of behaving, rousing and inspiring subordinates, intellectual stimulation, individualized consideration and idealized influence, affect different organizational results like employee fulfilment, responsibility, efficiency, and advancement. In this study the research has been performed on the evaluation of 165 those employees who are working in Pakistan textile industries under the transformational leadership and their organizational commitment is recorded. Two structured and adopted questionnaires have been used separately for the recording of the transformational leadership and organizational commitment responses from the same respondent. Correlational analysis, Principal component analysis (PCA), Discriminant validity and linear regression have been used for the examination of hypotheses. It has been obtained a strong and substantial positive connection between transformational leadership and the organizational commitment of the employees of textile industry in Pakistan. Furthermore, there obtained a significant positive effect of transformational leadership on the organizational commitment in the same context. It is also recommended in the light of the results of the current research to use some more indicators like job satisfaction, perks and benefits etc. to study the organizational commitment of the employee.