Farklı argümantasyon uygulamalarıyla yedinci sınıf öğrencilerinin kavramsal öğrenme ve argüman oluşturma becerilerinin geliştirilmesi
The effect of different argumentation-based applications on the students' conceptual learning and argument formation skills
  1. Tez No: 823701
  2. Yazar: MEHMET MUSTAFA GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: argümantasyon, işbirlikli argümantasyon, argüman oluşturma becerisi, saf madde ve karışımlar, argumentation, cooperative argumentation, ability to make arguments, pure substance and mixtures
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışmada argümantasyon ve işbirliğine dayalı argümantasyon uygulamalarının yedinci sınıf öğrencilerinin saf madde ve karışımlar ünitesindeki kavramsal öğrenmelerine ve argüman oluşturma becerilerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma 2021-2022 eğitim-öğretim yılı ikinci dönemde yedinci sınıfta okuyan 90 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Karma araştırma yöntemin eş zamanlı paralel deseninin uygulandığı çalışma, iki deney grubu ve bir kontrol grubu olmak üzere üç grup ile yürütülmüştür. Deney bir grubuna (DG1) geleneksel argümantasyon uygulamalarına göre ders işlenirken, deney iki grubuna (DG2) işbirliğine dayalı argümantasyon uygulamalarına göre ders işlenmiştir. Kontrol grubunda ise mevcut öğretim programı dikkate alınarak dersler yürütülmüştür. Çalışmada ilk olarak saf madde ve karışım ünitesine yönelik geliştirilen kavram yanılgısı belirleme testi (KYBT) kontrol ve deney gruplarına ön-test olarak uygulanmıştır. İkinci aşamada araştırmacı tarafından geliştirilen çalışma yaprakları altı hafta süreyle deney gruplarına uygulanmış, elde edilen veriler araştırmacı tarafından geliştirilen rubrikle puanlanmıştır. Son aşamada ön-test olarak uygulanan KYBT tekrar bütün gruplara son-test olarak uygulanmış ve DG1 ve DG2 grubundan seçilen öğrencilerle uygulamalar hakkında görüşmeler yapılmıştır. Çalışmada elde edilen nicel verileri analiz etmede bağımlı ve bağımsız-t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılırken nitel verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda kavramsal öğrenme ve argüman oluşturma becerilerine yönelik deney grupları ile kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık bulunurken DG1 ve DG2 grupları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Elde edilen sonuçlardan yola çıkılarak araştırmacılara bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the effects of argumentation and collaborative argumentation practices on the conceptual learning and argument formation skills of seventh grade students in the unit of pure substances and mixtures. The study was carried out with 90 seventh grade students in the second semester of the 2021-2022 academic year. The study, in which the simultaneous parallel design of the mixed research method was applied, was carried out with three groups, two experimental groups and a control group. The course was taught according to the traditional argumentation practice in one experimental group (DG1) and the cooperative based argumentation practices in the two experimental groups (DG2). In the control group, the lessons were carried out considering the current curriculum. In the study, the misconception detection test (CIBT) developed for the pure substance and mixture unit was applied to the control and experimental groups as a pre-test. In the second stage, the worksheets developed by the researcher were applied to the experimental groups for six weeks, and the data obtained were scored with the rubric developed by the researcher. KYBT, which was applied as a pre-test at the last stage, was applied to all groups as a post-test and interviews were held with students selected from DG1 and DG2 groups. While dependent and independent t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to analyze the quantitative data obtained in the study, content analysis was used in the analysis of qualitative data. As a result of the analysis, there was a significant difference between the experimental groups and the control group in terms of conceptual learning and argument formation skills, while no significant difference was found between DG1 and DG2 groups. Based on the results obtained, some suggestions were made to the researchers.