Hematoloji polikliniğine anemi ile başvuran hastaların etyolojik irdelenmesi
Etiological Investigation of Patients Visiting a Hematology Polyclinic for Anemia
- Tez No: 823882
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE GÜLTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Aneminin ayırıcı tanısı, anemi etiyolojisi, anemi ile başvuran hematolojik maligniteler, Differential diagnosis of anemia, etiology of anemia, hematologic malignancies presenting with anemia
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Dünya Sağlık Örgütü'ne göre anemi, hemoglobin düzeyinin erkeklerde 13 g/dL'nin, hamile olmayan kadınlarda 12 g/dL'nin, hamile kadınlarda ise 11 g/dL'nin altında olması olarak tanımlanmaktadır. Eylül 2014-Mart 2015 tarihleri arasında hematoloji polikliniğimize anemi nedeniyle başvuran hastaların bilgileri retrospektif olarak incelendi ve çalışmaya 103 hasta dahil edildi. Yöntemler: Anemi üç gruba ayrıldı: grup I'de beslenme anemisi ve üretim yetersizliğine bağlı anemi; grup II'de eritrosit yıkımının artmasına bağlı anemi; grup III'te kemik iliğini infiltre eden hastalıklar ve hematolojik malignitelere bağlı anemi. İstatistiksel analiz için NCSS 2007 & PASS 2008 istatistik yazılım programları kullanıldı. Analizlerde nicel veriler için Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testi, nitel veriler için Pearson ki-kare ve Fisher-Freeman-Halton testleri kullanıldı. Bulgular: Grup I, II ve III'ün ortalama yaşları sırasıyla 47,7, 47,5 ve 63,3 idi. Ayrıca grup III'ün yaş ortalaması da anlamlı derecede yüksekti. Anemi vakalarının sırasıyla %20 ve %35'inde ek komorbiditeler olarak HT ve DM mevcuttu. Grup I ve II'de DM oranı daha yüksek olmasına rağmen grup III'teki diyabetli hastaların tamamının MM tanısına sahip olması dikkat çekti. Grup I ve III arasında (medyan) PLT düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı. Grup II'de 573,8 U/ml olarak ölçülen ortalama LDH düzeyi diğer gruplara göre yüksek bulundu. Ortalama sedimantasyon hızları grup I, II ve III'te sırasıyla 40,7 mm/saat, 56,43 mm/saat ve 73,6 mm/saat olarak tespit edildi. Sonuç: Beslenme anemisinin dahiliye hekimleri tarafından takip edilmesi nedeniyle çalışmamızda beslenme anemisi prevalans çalışmalarına göre daha düşük oranda görülmüştür. Anemik hastalarda sağlık yorumlarının yapılabilmesi için kapsamlı taramaların ve etiyolojik çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Per the World Health Organization, anemia is defined as a hemoglobin level below 13 g/dL in men, below 12 g/dL in nonpregnant women, and below 11 g/dL in pregnant women. Information on patients who visited to our hematology polyclinic with anemia between September 2014 and March 2015 was retrospectively reviewed, and 103 patients were included in the study. Methods: Anemia was classified into three groups: nutritional anemia and anemia due to production inadequacy in group I; anemia due to increase in erythrocyte destruction in group II; and anemia due to bone marrow infiltrating diseases and hematological malignancies in group III. NCSS 2007 & PASS 2008 statistical software programs were used for statistical analysis. Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U test for quantitative data and tests of Pearson chi-square and Fisher-Freeman-Halton tests for qualitative data were used for analysis. Results: The mean ages of groups I, II and III were 47.7, 47.5, and 63.3 years, respectively. Additionally, the mean age of group III was significantly higher. HT and DM were present as additional comorbidities in 20% and 35% of anemia cases, respectively. Although the DM ratio was higher in groups I and II, it was notable that all diabetic patients in group III had a diagnosis of MM. There was a statistically significant difference between (median) PLT levels between groups I and III. The mean LDH level in group II, measured as 573.8 U/ml, was found to be higher than that in the other groups. Mean sedimentation rates were detected in groups I, II and III as 40.7 mm/h, 56.43 mm/h and 73.6 mm/h, respectively. Conclusion: Because nutritional anemia was followed by physicians in internal medicine, nutritional anemia was seen at a lower rate in our study than in prevalence studies. For health interpretations, extensive screenings and etiological studies should be performed in anemic patients.