Lisans düzeyinde keman eğitimi alan müzik bölümü öğrencilerinin besteci, icracı ve repertuvar farkındalık düzeylerine ilişkin bir inceleme
An examination of the composer, performer and repertoire awareness levels of music department students studying violin at the undergraduate level
  1. Tez No: 824288
  2. Yazar: GÖKCAN TAŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKTÜRK ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Keman Repertuvarı, Besteci Yaklaşımları, İcracı Yaklaşımları, Repertuvar Eğitimi, Violin Repertoire, Composer Approaches, Performer Approaches, Repertoire Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, Lisans Düzeyinde Keman Eğitimi Alan Müzik Bölümü Öğrencilerinin Besteci, İcracı ve Repertuvar Farkındalık Düzeylerini ortaya çıkarmayı amaçlayan bir çalışmadır. Çalışma lisans düzeyinde farklı fakülte ve bölümlerde ağırlıklı olarak Batı tarzı keman eğitimi alan 72 kişilik öğrenci grubundan oluşmaktadır. Çalışma ayrıca, kemancıların çok çeşitli müzik tarzları ve dönemleriyle ilgilenmelerini sağlayacak kapsamlı bir repertuvar eğitiminin önemini vurgulamaktadır. Repertuvar bilgisi ile bestecilere ve müzik dönemlerine olan ilgi arasındaki pozitif korelasyon, bütüncül bir repertuvar eğitiminin önemini vurgulamaktadır. Sonuçlara dayanarak, pedagojik yaklaşımlar, müfredat geliştirme ve yorumlayıcı seçimler ve yeterince temsil edilmeyen besteciler hakkında daha fazla araştırma yapılması için öneriler sunulmuştur. Bu çalışma, lisans düzeyinde keman eğitimi alan öğrencilerin repertuvar bilgilerinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve keman eğitimi ve icrasının geliştirilmesine yönelik görüşleri içermektedir. Çalışmanın sonunda ise; repertuvar bilgisi ile bestecilere ve müzik dönemlerine olan ilgi arasında pozitif bir korelasyon olduğunu göstermiştir Repertuvar hakkında daha derin bir anlayışa sahip olan katılımcılar, farklı bestecileri ve dönemleri keşfetmeye daha fazla ilgi göstermiştir. Bu durum, kapsamlı bir repertuvar eğitiminin, çok çeşitli besteciler ve müzik tarzlarına yönelik merak ve takdirin beslenmesinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the Composer, Performer and Repertoire Awareness Levels of Undergraduate Violin Music Department Students. Through a questionnaire-based approach, data was collected from a variety of participants with different age groups and educational backgrounds. The study also emphasizes the importance of a comprehensive repertoire training that will enable violinists to engage with a wide range of musical styles and periods. The positive correlation between repertoire knowledge and interest in composers and musical periods emphasizes the importance of a holistic repertoire education. Based on the results, recommendations for further research on pedagogical approaches, curriculum development and interpretive choices and underrepresented composers are presented. This study contributes to a better understanding of the repertoire knowledge of undergraduate violin students and offers insights for the improvement of violin education and performance. At the end of the study, there was a positive correlation between repertoire knowledge and interest in composers and musical periods. Participants with a deeper understanding of repertoire showed more interest in exploring different composers and periods. This suggests that a comprehensive repertoire education plays an important role in fostering curiosity and appreciation for a wide range of composers and musical styles.