İş yaşamında bilinçli farkındalığın ve duygu düzenlemenin öz-liderlik becerileri üzerine etkileri
The effects of mindfulness awareness and emotion regulation on self-leadership skills in business life
  1. Tez No: 824747
  2. Yazar: ESRA SUPHİYE URAS BİLGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA GÜL KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, Farkındalık, Duygu, Duygu Düzenleme, Lider, Liderlik, Öz-Liderlik, Mindfulness Attention Awareness, Awareness, Emotion, Emotion Regulation, Leader, Leadership, Self-Leadership
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
İş yaşamında bilinçli farkındalık ve duygu düzenleme stratejileri ile bireyin öz-liderlik motivasyonu arasındaki ilişkinin incelenmesi çalışanların profesyonel bağlamda kendi kendilerini yönetebilme becerilerini anlamak açısından faydalıdır. Bu açıdan, profesyonel yaşantıda öz-liderlik ile bilinçli farkındalık ve duygu düzenleme arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak incelenmesinin ve aradaki ilişkinin anlaşılmasının literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı iş yaşamındaki yetişkinlerin bilinçli farkındalık ve duygu düzenleme becerilerinin öz-liderlik becerileri üzerine etkilerinin incelenmesidir. Bu kapsamda farklı illerden profesyonel iş yaşamını sürdürmekte olan 420 kişiden Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Duygu Düzenleme Ölçeği ve Öz-Liderlik Ölçeği kullanılarak anket yöntemi ile veriler elde edilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeklerin demografik verilere ve çalışma verilerine göre farklılık gösterip göstermediği anlamlılık testleri ile analiz edilmiştir. Hangi analizin kullanılacağına karar vermeden önce, verilerin normal dağılıma uyup uymadığı Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk sınamaları ile değerlendirilmiştir. Ayrıca verilerin çarpıklık ve basıklık değerleri incelenmiş -1.5 ile +1.5 aralığında olduğu gözlenmiştir. Normal dağılıma uyan verilerin; analizi için ikili grup karşılaştırılmasında; Bağımsız Örneklem T testi, ikiden fazla grup karşılaştırılmasında ise ANOVA kullanılmıştır. Anlamlı çıkan analizlerde hangi gruplar arasında fark olduğunun belirlenmesi için Levene testi sonuçlarına göre LSD post-hoc analizi uygulanmıştır. Bilinçli farkındalık ve duygu düzenlemenin öz-liderlik üzerine etkisi regresyon analizi ile belirlenmiştir. Araştırmanın analizinde SPSS v23 istatistik programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonrasında ulaşılan bulgulara göre; Öz-liderlik ölçeği ile duygu düzenleme ve bilinçli farkındalık ölçekleri arasındaki ilişki değerlendirildiğinde; öz-liderlik ile duygu düzenleme arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Bireylerin duygu düzenleme düzeyleri arttıkça öz-liderlik düzeylerinin de artacağı belirlenmiştir. Bilinçli Farkındalığın, Öz-Liderliküzerindeki etkisi değerlendirildiğinde; ölçek genelinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmamakla birlikte, bilinçli farkındalığın öz-liderlik alt boyutları üzerinde anlamlı bir etkisinin varlığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Examining the relationship between mindfulness and emotion regulation strategies in business life and the individual's self-leadership motivation is useful in terms of understanding the self-management skills of employees in a professional context. In this respect, statistical analysis of the relationship between self-leadership, mindfulness and emotion regulation in professional life and understanding the relationship between them are important in terms of contributing to the literature. The aim of this study is to examine the effects of adults' mindfulness and emotion regulation skills on self-leadership skills. In this context, data were obtained from 420 people from different provinces, who are continuing their professional business life, by using the Conscious Awareness Scale, Emotion Regulation Scale and Self-Leadership Scale by questionnaire method. Whether the scales used in the research differ according to demographic data and study data were analyzed with significance tests. Before deciding which analysis to use, whether the data fit the normal distribution was evaluated by Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests. In addition, the skewness and kurtosis values of the data were examined and it was observed that they ranged from -1.5 to +1.5. Data with normal distribution; for the analysis of two-group comparison; Independent Sample T test was used, and ANOVA was used for comparing more than two groups. LSD post-hoc analysis was applied according to the Levene test results in order to determine between which groups there was a significant difference in the analysis. The effect of mindfulness and emotion regulation on self-leadership was determined by regression analysis. SPSS v23 statistical program was used in the analysis of the research. According to the findings obtained after the analysis; When the relationship between self-leadership scale and emotion regulation and mindfulness scales is evaluated; A statistically significant positive correlation was determined between self-leadership and emotion regulation. It has been determined that as individuals' emotion regulation levels increase, their self-leadership levels will also increase.