Kamu hizmetlerinin finansmanında kamu özel işbirliği: Türkiye örneği
Public private cooperation in the financing of public services: The case of Turkey
  1. Tez No: 826541
  2. Yazar: TİMUR AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT HAYRİ ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu sektörü, Kamu hizmeti, Özel sektör, Kamu özel ortaklığı, Public sector, Public service, Private sector, Public private partnership
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kamu alanı geleneksel kamu hizmetlerinin özel hukuk kişilerine gördürülmesinde içinde bulunulan döneme göre çeşitli tercihler yapmıştır. İçinde bulunulan dönemin hal ve koşulları doğrultusunda yeni sözleşme tipleri ortaya çıkmıştır. Giderek gelişen ve farklılaşan sözleşme türlerinin günümüz şartlarında son formu ise“kamu özel işbirliği”modelidir. Bu model bir kamu hizmetinin başlangıcından sunumuna değin geçen aşamalarda devlet ve özel hukuk kişilerinin ortak bir sözleşme imzalamasıyla, risk ve iş yükünü paylaştıkları iş birliğini ifade eder. Zamanla hizmet anlayış değişmiş, kamusal ihtiyaçların karşılanmasında büyük sermaye ve yüksek teknolojiye ihtiyaç duyulmuştur. Tüm bu sebepler kamu özel işbirliklerini ortaya çıkarmıştır. Değişim ve gelişime paralel olarak farklı metotlar ve farklı sözleşme çeşitleriyle gündeme gelen Kamu özel işbirliği projeleri 2000'li yılların ilk çeyreğinde önlenemez bir şekilde tüm dünyada kullanım ağını genişletmiştir. Modelin ilk uygulandığı yıllarda daha ziyade enerji ve altyapı alanları tercih edilirken, günümüzde ulaşım, çevre, sağlık hizmetleri, savunma gibi pek çok alanda tercih edilen bir model haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
The public sphere has made various choices according to the current period in the provision of traditional public services to private law persons. New contract types have emerged in line with the circumstances and conditions of the current period. The last form of the contract types that are developing and differentiating in today's conditions is the“public private cooperation”model. This model expresses the cooperation in which state and private legal persons share the risk and workload by signing a joint contract in the stages from the beginning to the delivery of a public service. Over time, the understanding of service has changed, and large capital and high technology have been needed to meet public needs. All these reasons have revealed public-private collaborations. Public-private cooperation projects, which came to the fore with different methods and different contract types in parallel with the change and development, inevitably expanded the usage network all over the world in the first quarter of the 2000s. In the first years of the model, energy and infrastructure areas were preferred, but today it has become a preferred model in many areas such as transportation, environment, health services and defense.