Bangladeş'te iklim kaynaklı göç: Kanıtlar ve zorlular
Climate migration in Bnagladesh: Evidence and challenges
- Tez No: 826803
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR ONUR UNUTULMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Bangladeş, göç, yerinden edilme, ani başlayan olaylar, hızlı başlayan olaylar, Bangladesh, migration, displacement, sudden onset events, rapid onset events
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Asya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Asya Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İklim değişikliği ve göç arasındaki ilişki insanlık tarihi boyunca eskidir. Bu çalışmada; Güney Asya ülkesi olan Bangladeş özelinde iklim değişikliği ve göç arasındaki bağlantı ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Çalışmada; Bangladeş'te iklim değişikliğine sebep olan etmenler ile bu etmenlerin göçe yol açma süreçleri ele alınmıştır. Bangladeş gerek coğrafi gerek fiziksel olarak iklim değişikliğine karşı duyarlı olan ülkelerin başında gelmektedir. Bu durum, Bangladeş'i iklim değişikliğinin meydana getireceği olumsuz etkilere karşı önem almaya itmiştir. Bangladeş'te ani başlayan olaylar ve hızlı başlayan olaylar iklim göçüne iten faktörler arasındadır. Aniden başlayan seller, toprak kayması, kasırgalar ile yavaş başlayan deniz seviyesinin yükselmesi, kuraklık, kıyı erozyonu gibi olaylar Bangladeş'te iklim değişikliğinin faktörleridir. Bu çalışmada; Bangladeş'te ani başlayan olaylar ile yavaş başlayan olaylar açıklanarak, bu olayların göçle bağlantısı istatistiki olarak ele alınmış ve çalışma analizlerinde ikinci veriler ile gri metaryaller kullanılmıştır. Bangladeş'te iklim değişikliğinden dolayı yerinden edilen insanların verileri incelenerek durum analiz edilmiştir. Bangladeş örneğinden iklim değişikliği ve göçe ilişkin elde edilen bilgiler doğrultusunda çeşitli görüş ve tavsiyelere yer verilmiştir. İklim değişikliğinin yaratmış olduğu etkilerin aynı zamanda bir güvenlik sorunu olduğu vurgulanmıştır. Bunun için ülkelerin konuya ilişkin çözüm üretmeleri, iklim ve göç arasındaki bağlantı olduğunun kabul edilmesi, göçmen grubu için uyum ve stratejik planların ortaya konulması gereklidir. Ayrıca çalışma, iklim ve göç alanındaki bağlantının önemine vurgu yaparak konunun ileriki çalışmalara yol gösterici olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The link between climate change and migration is as old as human history. In this study; An attempt has been made to reveal the connection between climate change and migration in the case of Bangladesh. In the study; The factors that cause climate change in Bangladesh are explained and the processes that lead to migration are revealed. Bangladesh is one of the countries that is sensitive to climate change. This situation has pushed Bangladesh to take precautions against the negative effects that climate change will create. Sudden onset events and rapid onset events are among the factors pushing climate migration in Bangladesh. Events such as sudden floods, landslides, hurricanes and slow sea level rise, drought and coastal erosion are among the factors of climate change in Bangladesh. In this study; Sudden-onset events and slow-onset events in Bangladesh are explained, and the connection between these events and migration is discussed statistically. In this study, secondary data and gray materials were used. The situation was analyzed by examining the data of people displaced due to climate change in Bangladesh. Various opinions and recommendations are included in line with the information obtained regarding climate change and migration from the example of Bangladesh. It has been emphasized that the effects of climate change are also a security problem. For this purpose, it was emphasized that countries should produce solutions on the issue, accept the connection between climate and migration, and put forward adaptation and strategic plans for the immigrant group. In addition, the study aims to guide future studies on the subject by emphasizing the importance of the connection in the field of climate and migration.