İdari kadronun mobbing eylemlerine karşı tutumu: Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği
Attitude of administrative staff against mobbing actions: Sample of Kütahya Evliya Çelebi Research and Training Hospital
  1. Tez No: 827171
  2. Yazar: AYŞE NUR YİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Kaygı, Mobbing, Örgüt, Rekabet, Anxiety, Competition, Ethics, Mobbing, Organization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada örgüt içerisinde yaşanan ve örgütsel verimliliği olumsuz yönde etkileyen mobbing eylemlerinin idari personel bakış açısıyla örgüt ve şiddet kavramları üzerinden analiz edilmesi amaçlanmıştır. Mobbing eylemleri her kültürde, her meslek grubunda, her yaşta ve cinsiyette kendisini farklı boyutlarda göstermektedir. Mobbing eylemleri rekabet ve hiyerarşik düzensizlikten beslenmekle birlikte bireyin örgüt içerisindeki verimliliğini, iş tatminini ve isteğini düşürerek mesleki deformasyonlara yol açmaktadır. Mobbing eylemleri bir meslek hastalığı olarak görülmekle birlikte bireyi hem ruhsal hem de fiziksel olumsuzluklarla karşı karşıya bırakmaktadır. Bu çalışmada idari personelin alt kadro tarafından maruz bırakıldıkları mobbing eylemlerinin sıklığı ve idari kadronun mobbing eylemlerine karşı tutumlarının analizi örgüt sosyolojisi bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to analyze mobbing actions that occur in the organization and negatively affect organizational efficiency from the point of view of administrative personnel through the concepts of organization and violence. Mobbing acts show themselves in different dimensions in every culture, in every professional group, at every age and gender. Mobbing activities are fueled by competition and hierarchical disorder, but they reduce the productivity, job satisfaction and desire of the individual within the organization and lead to professional deformations. Although mobbing acts are considered as an occupational disease, they expose the individual to both spiritual and physical negativity. In this study, the analysis of the frequency of mobbing and the attitudes towards mobbing, to which the employees who are the administrative staff in the institution are exposed by the sub-staff, were made in the context of organizational sociology. The study is important in terms of measuring mobbing from the point of view of the administrative staff.