Ebeveynlerin gelişimsel yetersizliği olan çocuklarına etkinlik çizelgeleri ile cinsel gelişim becerilerini öğretmeleri için sunulan koçluk
Coaching parents to use activity charts to teach sexual developmental skills to their children with intellectual disabilities
  1. Tez No: 827213
  2. Yazar: EMİNE ARVAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FÜSUN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel eğitim, etkinlik çizelgeleriyle öğretim, zihinsel yetersizlik, hijyen becerileri, koçluk caktır, Sex education, teaching with activity schedules, intellectual disabilities, hygiene skills, coaching
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
daha sonra doldurulaBu çalışmanın temel amacı koçluk uygulamasının ebeveynlerin etkinlik çizelgeleriyle öğretim becerileri ve ebeveynlerin etkinlik çizelgeleriyle öğretim yöntemiyle sunduğu öğretimin zihinsel yetersizliği olan bireylerin cinsel gelişime ilişkin hijyen becerilerini öğrenmesi üzerindeki etkililiğinin araştırılmasıdır. Ayrıca çalışma sonrası katılımcı ebeveynlerden ve zihinsel yetersizliği olan bireylerin öğretmenlerinden sosyal geçerlik verileri toplanmıştır. Araştırma tek denekli araştırma modellerinden katılımcılar arası yoklama denemeli çoklu yoklama modelinde desenlenmiştir. Araştırmaya yaşları 14-17 arasında değişen orta düzeyde zihinsel yetersizliği olan üç birey ve üç ebeveyn katılmıştır. Çalışma zihinsel yetersizliği olan bireylerin devam ettiği özel eğitim okulunda gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre ebeveynler koçluk desteği ile etkinlik çizelgeleriyle öğretim yöntemini uygulayabilmiştir. Zihinsel yetersizliği olan bireyler ebeveynleri tarafından sunulan öğretim ile hijyen becerilerini edinmişlerdir. Ebeveyn katılımcılar ve zihinsel yetersizliği olan katılımcılar uygulama bittikten 1, 3 ve 5 hafta sonra edindikleri becerileri koruyabilmişlerdir. Ebeveyn katılımcılar edindikleri etkinlik çizelgesi hazırlama becerisini farklı beceriye, zihinsel yetersizliği olan bireyler edindikleri etkinlik çizelgesi takip becerilerini farklı beceri, ortam ve kişiye genelleyebilmişlerdir. Çalışmanın sosyal geçerlilik verileri, zihinsel yetersizliği olan çocukların ebeveynlerinin ve öğretmenlerinin koçluk desteğine dayalı etkinlik çizelgeleriyle öğretim yöntemine dayalı hazırlanan çalışmaya ilişkin olumlu görüş̧ bildirdiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
daha sonra doldurulacaktırThe main purpose of this study is to investigate the effectiveness of coaching practice on parents' teaching skills with activity schedules and the effectiveness of teaching provided by parents with teaching method with activity schedules on learning hygiene skills related to sexual development of individuals with intellectual disabilities. In addition, social validity data were collected from participant parents and teachers of individuals with intellectual disabilities after the study. The study was designed in a single-subject research model with multiple probe between participants. Three individuals with moderate intellectual disabilities aged between 14-17 years and three parents participated in the study. The study was conducted at a special education school attended by individuals with intellectual disabilities. According to the findings of the study, parents were able to apply the teaching method with activity schedules with coaching support. Individuals with intellectual disabilities acquired hygiene skills with the teaching provided by their parents. Parent participants and participants with intellectual disabilities were able to maintain their acquired skills 1, 3 and 5 weeks after the end of the intervention. Parent participants were able to generalize the activity schedule preparation skills they acquired to different skills, and individuals with intellectual disabilities were able to generalize the activity schedule follow-up skills they acquired to different skills, settings, and individuals. The social validity data of the study show that parents and teachers of children with intellectual disabilities reported positive opinions about the study prepared based on the method of teaching with activity schedules based on coaching support.