Profesyonel futbolcu sözleşmesinin feshi sonucunda profesyonel futbolcuya ödenmesi gereken tazminatın tayini
Determination of the compensation to be paid to the professional football player in consequence of the termination of the professional football player contract
- Tez No: 827586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİL KARABAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Profesyonel Futbolcu Sözleşmesi, Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Haklı Sebeple Feshi, Profesyonel Futbolcu Sözleşmesinin Haksız Feshi, Profesyonel Futbolcunun Zararı, Tazminatın Belirlenmesi, Professional Footballer Contract, Termination of Professional Footballer Contract with Just Cause
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Çalışmamızın konusu, profesyonel futbolcu sözleşmesinin feshi sonucunda profesyonel futbolcuya ödenmesi gereken tazminatın tayin edilmesidir. Profesyonel futbolcunun sözleşmeyi haklı sebeple feshetmesi veyahut kulüp tarafından sözleşmenin haksız olarak feshedilmesi sonucu, profesyonel futbolcunun uğrayacağı zararın tazmin edilmesi sorunu gündeme gelmektedir. Bu doğrultuda, profesyonel futbolcunun fesih sonucu uğradığı zararın tespit edilmesi suretiyle, profesyonel futbolcuya ödenmesi gereken tazminatın belirlenmesi gerekmektedir. Tazminatın belirlenmesi ise uygulama alanı bulacak düzenlemelere göre farklılık gösterecektir. Bu noktada, tazminatın kapsamı ile ilgili olarak PFSTT düzenlemelerinde bir hüküm bulunmadığı söylenmelidir. Bu nedenle çalışmamızda, profesyonel futbolcu sözleşmesinin hizmet sözleşmesi niteliğini haiz olmasından bahisle, TBK'nın hizmet sözleşmesinin feshine ilişkin düzenlemeleri incelenmiştir. Amacımız, profesyonel futbolcu sözleşmesinin feshi sonucunda profesyonel futbolcuya ödenecek tazminat miktarının tayininde uygulanacak esasların, doktrin görüşleri ile ulusal ve uluslararası yargı mercilerinin kararlarına yer verilmek suretiyle değerlendirilmesinden ibarettir.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is the determination of the compensation to be paid to the professional football player in consequence of the termination of the professional football player contract. As a result of the professional footballer's termination of the contract with just cause or the unfair termination of the contract by the club, the problem of determining the compensation to be paid to professional football player for the suffered damages arise. In this context, it is necessary to determine the compensation to be paid to the professional football player by determining the damage suffered by the professional football player as a result of the termination. On the other hand, the determination of the compensation will differ according to the applicable regulations. It should be said that there are no provisions in the Turkish Football Association regulations regarding the scope of compensation herein. Hence, in this study, considering the legal characteriscs of the professional football player contract, the regulations of the Turkish Code of Obligations regarding the termination of the employment (service) contract will be examined. Our aim is to enlighten the practices and fundamentals in determining the amount of compensation to be awarded in favor of the professional football player in consequence of the termination of the professional football player's contract, by including the doctrinal views and jurisprudence of the national and international judicial bodies.