Major abdominal cerrahiye giden erişkin hastalarda erken ve geç sıvı yanıtlılığında pram metodu ile çoklu değişkenli analiz
Multivariable analysis with the pram method on early and late fluid responsibility in adult patients subject to major abdominal surgery
  1. Tez No: 827832
  2. Yazar: YAĞMUR SİTEM AKBULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Akgün Ebru Şarer Salman
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: hemodinamik monitorizasyon, nabız dalga analizi, kalp debisi, atım hacmi, hemodynamic monitoring, pulse wave analysis, cardiac output, stroke volüme
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş ve Amaç: Sol ventrikül ve arteriyel sistem arasındaki etkileşimi hesaba katan fonksiyonel hemodinaminin ışığı altında sıvı yüklemesine karşı kardiyovasküler yanıtın doğru tahmini, tehlikeli hacim genişlemesini sınırlayabilir. Mevcut prospektif gözlemsel kohort çalışmamızın amacı, majör abdominal cerrahiye giden yetişkin hastalarda PRAM yöntemiyle tekli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile erken ve geç sıvı yanıtlılığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Major abdominal cerrahi geçirecek 71 erişkin hasta çalışmaya alındı ve 68 hasta değerlendirildi. Sıvı yüklemesi, 10 dakikada infüze edilen 500 cc kristaloid solüsyonu ile yapıldı. En az % 10' luk bir SVI artışı, sıvı yanıtlılığı olarak değerlendirildi. CI, SVI, SVRI, nabız basıncı değişimi (PPV), atım hacmi değişimi (SVV), arteriyel esneklik (Ea), dP/dt, sistolik arter basıncı-dikrotik basınç farkı (SAP-Pdic), kardiyak güç (CPO) ve kardiyak döngü verimliliği (CCE) değerleri başlangıçta, entübasyonun 1.dakikasında ve sıvı yüklemesinin bitiminin 1, 3, 5, 10 ve 30 dakikalarında; sıvı infüzyonunun 10. dakikasında erken ve 30. dakikasında geç yanıtlılılık, tekli ve çoklu regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Oluşturulan modele göre gerçekte Sıvı Yanıtsız olan 30 hastanın 22' si (%73.3), Sıvı Yanıtlı olan 38 hastanın 29' u (%76.3) doğru tahmin edilmiştir. Geç sıvı yanıtlılığında Sıvı Yanıtsız olan 38 hastanın 32' si (%84.2), Sıvı Yanıtlı olan 30 hastanın 24' ü (%80.0) doğru tahmin edilmiştir. Erken sıvı yanıtlılığını tahmin etmede % 75 geç sıvı yanıtlılığını tahmin etmede ise % 82.4 güvenilir bulunmuştur. Sonuç: Oluşturulan modelde CI, CCE, Ea, CPO, dic P ve SAP-Dic değişkenlerinin bazal değerleriyle karşılaştırılması major abdominal cerrahiye giden hastalarda geç sıvı yanıtlılığını güvenilir bir şekilde öngörmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Accurate prediction of cardiovascular response to fluid challenge under the light of functional hemodynamics taking in to account interaction between the left ventricle and the arterial system may limit hazardous volume expansion. The aim of the present prospective observational cohort study is to assess early and late fluid responsiveness by univariate and multivariate logistic regration analysis with PRAM method in adult patients undergoing major abdominal surgery. Materials and Methods: 71 adult patients undergoing major abdominal surgery were enrolled and 68 patients were evaluated. The fluid challenge consisted of 500 ml crystalloid solution infused over 10 min. A SVI increase at least 10% indicated fluid responsiveness. The CI, SVI, SVRI, pulse pressure variation (PPV), stroke volume variation (SVV), arterial elastance, dP/dt, the systolic–dicrotic pressure difference (SAP-Pdic), Cardiac Power (CPO) and cardiac cycle efficiency (CCE) values are recorded at baseline, 1.min of intubation and 1, 3, 5, 10 and 30 min after the start of the fluid challenge. Fluid responsiveness was assessed at1 10 min. and 30 min.after fluid challange as early and late fluid responsiness respectively by single and multiple regression analysis. Results: According to the created model, 22 (73.3%) of 30 patients with Fluid Response and 29 (76.3%) of 38 patients with Fluid Response were predicted correctly. Thirty-two (84.2%) of 38 patients with Fluid Response and 24 (80.0%) of 30 patients with Fluid Response were predicted correctly. It was found to be 75% reliable in estimating early fluid responsiveness and 82.4% in predicting late fluid responsiveness. Conclusion: Comparison of CI , CCE, Ea , CPO, dic P and SAP-Dic variables with baseline values in the created model reliably predicts delayed fluid responsiveness in patients undergoing major abdominal surgery.