Sepsisin tanı ve prognozunda presepsin, proadrenomedullin ve IL-6 düzeylerinin rolü
The role of presepsin, proadrenomedullin and IL-6 levels in the diagnosis and prognosis of sepsis
  1. Tez No: 829010
  2. Yazar: SEYİT ALİ KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Biyokimya, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Emergency Medicine, Biochemistry, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, Presepsin, Proadrenomedullin, IL-6, Sepsis, Presepsin, Proadrenomedullin, IL-6
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; sepsis tanısı alan hastalarda serum presepsin, proadrenomedullin ve IL-6 düzeylerinin prognoz ve mortaliteyi öngörmedeki rolünü araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 22.11.2022-01.06.2023 tarihleri arasında acil servise başvuran ve sepsis tanısı alan hastalar dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, ek hastalıkları, biyobelirteçlerin düzeyleri, aldıkları tedaviler, kültür sonuçları prospektif olarak kaydedilmiş ve 30 ile 90 günlük sağkalımları takip edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 88 hastanın ortalama yaşı 68,32±15,27'dir ve %53,4'ü erkektir. En sık solunum yolu enfeksiyonları gözlendi. Septik şoktaki hastaların laktat değerleri ve IL-6 değerleri sepsis grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı yüksekti. ProADM değerleri septik şoktaki hastalarda sepsisli hastalara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük çıktı. Presepsin düzeyleri septik şok grubunda sepsis grubuna kıyasla yüksek tespit edilmesine rağmen aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Laktat ve IL-6 düzeyleri ölen hastalarda yaşayanlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı yüksek çıktı. ROC analizinde septik şok tayini için en kuvvetli biyobelirteçler laktat ve IL-6 bulundu. Bunları ProADM ve prokalsitonin takip etti. Presepsin, ProADM ve IL-6'nın laktat ile ayrı ayrı kombinasyonlarının ROC analizi septik şok için anlamlı bulundu. Biyobelirteçlerin birlikte kullanımının septik şok, 30 ve 90 günlük mortaliteler için yapılan ROC analizlerinde tüm kombinasyonlar istatistiksel olarak anlamlı idi. Sonuç: Elde edilen verilere göre sepsisin tanısında, septik şoka ilerlemesinde ve mortalitede biyobelirteçlerin yüksek çıkması önemlidir fakat tek başına kullanımından ziyade birlikte kullanılması çok daha anlamlı sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the role of serum presepsin, proadrenomedullin, and IL-6 levels in predicting prognosis and mortality in patients diagnosed with sepsis. Material and Method: The study included patients who presented to the emergency department between November 22, 2022, and January 6, 2023, and were diagnosed with sepsis. Demographic characteristics, comorbidities, biomarker levels, treatments received, and culture results of the patients were prospectively recorded, and their 30 to 90-day survival outcomes were followed. Results: The average age of the 88 patients included in the study is 68.32±15.27, and 53.4% of them are male. Respiratory tract infections were observed most frequently. Lactate levels and IL-6 values in patients with septic shock were statistically significantly higher compared to the sepsis group. ProADM values were found to be statistically significantly lower in patients with septic shock compared to septic patients. Although presepsin levels were higher in the septic shock group compared to the sepsis group, the difference was not statistically significant. Lactate and IL-6 levels were statistically significantly higher in patients who died compared to those who survived. In ROC analysis, lactate and IL-6 were found to be the strongest biomarkers for the determination of septic shock, followed by ProADM and procalcitonin. The ROC analysis of the combinations of presepsin, ProADM, and IL-6 with lactate for septic shock was found to be statistically significant. The combination of biomarkers was statistically significant in ROC analyses for septic shock, 30-day, and 90-day mortality. Conclusion: According to the obtained data, high levels of biomarkers are important in the diagnosis of sepsis, progression to septic shock, and mortality. However, using them together rather than individually provides much more meaningful results.