Kardiyopulmoner bypassta verilen kardiyopleji solüsyonlarının;uygulama yolları ve veriliş şekillerinin miyokardiyal korumayaetkileri
Cardioplegia solutions given in cardiopulmonary bypass; effects ofadministration routes and administration methods on myocardialprotection
- Tez No: 829262
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, kardiyopleji, miyokardiyal koruma, antegrad, retrograd, Cardiopulmonary bypass, cardioplegia, myocardialprotection, antegrade, retrograde
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Kardiyopulmoner Bypass operasyonlarında kalbin durdurulup fonksiyonlarının devam ettirilebilmesi için hasta kalp akciğer makinesine bağlanır. Kalbin durdurulması operasyon esnasında sahanın kansız ve hareketsiz olması yönünden çok önemlidir. Cerraha kansız ve hareketsiz bir ortam hazırlamak operasyonların birincil amacıdır. Kalbin durdurulma işlemi kardiyopleji solüsyonlarıyla gerçekleştirilir. Kardiyopleji solüsyonları açık kalp cerrahisinde çok önemli bir yer tutar. Standart ve sabit bir kardiyopleji solüsyonu olmamakla birlikte uygulama yolu ve sıcaklıkları farklı olan kardiyopleji çeşitleri vardır. Kardiyopleji solüsyonlarının temel amacı kalbe diastolik arrest sağlamak ve miyokardiyal korumayı sağlamaktır. Kros klemp konulduktan sonra iskemi hasarı başlar ve bu hasarı reperfüzyon devam ettirir. Açık kalp cerrahisinde iskemi reperfüzyon hasarı kaçınılmazdır. Bu hasarı azaltmak ve miyokardı en iyi şekilde korumak için operasyonlarda kardiyopleji solüsyonu kullanılmaktadır. Miyokardiyal koruma ne kadar iyi olursa iskemi ve reperfüzyon hasarı o kadar azalacak ve mortalite ve morbidite oranları düşecektir. Benim bu derleme tezinde amacım kardiyopleji solüsyonlarının hem sıcaklık olarak çeşitlerine bakmak hem de uygulama yollarını inceleyip bunların miyokardı nasıl koruduğunu sade ve anlaşılır bir dille anlatmaktır. Yıllar içerisinde araştırmalar sonucunda kardiyopleji çeşitleri denenmiş ve uygulama yollarına bakılmıştır ancak halen sabit ve temel bir kardiyopleji solüsyon içeriği belirlenememiştir. Geniş çaplı yaptığım literatür taraması sonucu her solüsyonun farklı sıcaklıkları denenmiş, farklı uygulama yolları izlenmiştir ancak dünya çapında herkesin hem fikir olduğu sabit bir kardiyopleji solüsyonu bulunamamıştır. Operasyonlarda her cerrahın kardiyopleji, sıcaklık ve uygulama yolu farklı olduğu için daha fazla hastayla daha farklı solüsyon içerikleri denenerek sabit bir kardiyopleji solüsyonu bulunabileceği inancındayım.
Özet (Çeviri)
Cardiopulmonary Bypass operations, the patient is connected to a heart-lung machine to stop the heart and continue its functions. Stopping the heart is very important to ensure that the area is bloodless and motionless during the operation. The primary purpose of the operations is to prepare a bloodless and motionless environment for the surgeon. Stopping the heart is done with cardioplegia solutions. Cardioplegia solutions have a very important place in open heart surgery. Although there is no standard and fixed cardioplegia solution, there are different types of cardioplegia with different application methods and temperatures. The main purpose of cardioplegia solutions is to provide diastolic arrest to the heart and provide myocardial protection. After the cross-clamp is placed, ischemia damage begins and reperfusion continues this damage. Ischemia reperfusion injury is inevitable in open heart surgery. Cardioplegia solution is used in operations to reduce this damage and protect the myocardium in the best possible way. The better the myocardial protection, the less ischemia and reperfusion damage will occur and the mortality and morbidity rates will decrease. My aim in this review thesis is to look at the types of cardioplegia solutions in terms of temperature and to examine the ways of application and to explain in a simple and understandable language how they protect the myocardium. As a result of research over the years, cardioplegia types have been tried and application methods have been examined, but a fixed and basic cardioplegia solution content has not yet been determined. As a result of my extensive literature review, different temperatures of each solution have been tried and different application methods have been followed, but a stable cardioplegia solution that everyone around the world agrees on has not been found. Since each surgeon's cardioplegia, temperature and method of application are different during operations, I believe that a stable cardioplegia solution can be found by trying different solution contents with more patients.