The impact of social media contents on brand equity and brand awareness (The Djiboutian perspective)
Sosyal medya içeriklerinin marka değeri ve marka bilinirliği üzerindeki etkisi (Cibuti perspektifi)
  1. Tez No: 829560
  2. Yazar: ASMA FOUAD ABDILLAHI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE ŞAHİN DÖLARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, firma tarafından oluşturulan iletişim, kullanıcı tarafından oluşturulan iletişim, marka denkliği, marka bilinirliği, Social media, firm-created communication, user-generated communication, brand equity, brand awareness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bir iletişim platformu olarak sosyal medyanın sürekli büyümesine rağmen, uzmanlar ve şirket yöneticileri arasında marka algısı üzerindeki etkisi konusunda hala bir bilgi eksikliği var. Bu konuyu daha derinlemesine araştırmak için Cibuti'de 350 sosyal medya kullanıcısından oluşan çeşitli bir grubun dahil olduğu kapsamlı bir çevrimiçi anket gerçekleştirdik. Araştırmamızın birincil amacı, hem şirket hem de kullanıcı tarafından oluşturulan sosyal medya iletişiminin iki temel yönü üzerindeki etkisine ilişkin içgörüler elde etmekti: marka değeri (BE) ve marka bilinirliği (BAR). Odaklanmış bir araştırma sağlamak için, önerilen modeli belirli bir bağlam içinde değerlendirmemize izin vererek, çalışmamızı giyim endüstrisindeki dört kuruluş üzerinde yoğunlaştırmayı seçtik. Ampirik araştırmalarımız zorlayıcı ve önemli bulgular üretti. Hem resmi marka içeriğini ve promosyon malzemelerini içeren Firma tarafından oluşturulan iletişimin hem de müşteri incelemeleri, referanslar ve tüketiciler tarafından oluşturulan sosyal medya gönderileri gibi Kullanıcı tarafından oluşturulan sosyal medya iletişiminin marka değeri üzerinde olumlu bir etki yarattığını keşfettik.. Bu arada, marka değeri, marka farkındalığı üzerinde özellikle olumlu bir etkiye sahipti. Sonuç olarak, marka bilinirliği hem firma tarafından oluşturulan (FC) hem de kullanıcı tarafından oluşturulan (UG) iletişimden dolaylı olarak yararlanabilir.
Özet (Çeviri)
Despite the continuous growth of social media as a communication platform, there is still a knowledge gap regarding its impact on brand perception among experts and company executives. In order to delve deeper into this subject, we conducted an extensive online survey in Djibouti, involving a diverse group of 350 social media users. The primary objective of our research was to gain insights into the influence of both company-generated and user-generated social media communication on two key aspects: brand equity (BE) and brand awareness (BAR). To ensure a focused investigation, we chose to concentrate our study on four entities within the clothing industry, allowing us to evaluate the proposed model within a specific context. Our empirical investigations produced compelling and significant findings. We discovered that both Firm-generated communication, which includes official brand content and promotional materials, and User-generated social media communication, such as customer reviews, testimonials, and social media posts created by consumers, exerted a positive impact on brand equity.. Meanwhile, brand equity had a particularly favorable effect on brand awareness. As a result, brand awareness can indirectly benefit from both firm-created (FC) and user-generated (UG) communication.