The relationship between EFL teachers' literacy of writing assessment and students' writing achievement in portfolio assessment
İngilizce öğretmenlerinin yazma değerlendirme okuryazarlığı ile portfolyo değerlendirmesinde öğrencilerin yazma başarısı arasındaki ilişki
  1. Tez No: 831792
  2. Yazar: ESRA SEFERİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil değerlendirme, ikinci dilde yazma başarısı, portfolyo değerlendirmesi, yazma değerlendirme okuryazarlığı, Language assessment, L2 writing achievement, portfolio assessment, writing assessment literacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışma, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin yazma değerlendirme okuryazarlığı ile öğrencilerin portfolio değerlendirmesindeki performansı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Nicel ve nitel veri toplama ve analiz yöntemlerini birleştiren karma bir yöntem kullanılmıştır. Crusan ve diğerlerinin (2016) anketi kullanılmış, altı öğretmenle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış ve 110 öğrencinin portfolio puanlarını ön ve son testler olarak analiz edilmiltir. Sonuçlar, öğretmenlerin yazma değerlendirmesi konusunda güçlü bir anlayış ve olumlu tutum sergilediğini göstermektedir. Farklı başarı düzeylerini gösteren belirgin varyasyonlar gözlemlenmiş, öğrencilerin başarısında öğretmenlerin yazma değerlendirme okuryazarlığı ile pozitif bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin geri bildirim sağlama ve hata düzeltme stratejileri farklılık göstermiş, ayrıntılı ve yapıcı geri bildirimle bulunan, yeterli zaman ve çaba harcayan ve etkili bir şekilde hataları ele alan öğretmenlerin daha iyi yazma performansı elde ettikleri görülmüştür. Bazı öğretmenlerin bildirdiği eylemler, gözlemlenen geri bildirim uygulamalarıyla uyumlu bulunmamıştır, bu da yazma değerlendirmesinde dar bir yaklaşımı ve yetersiz veya aşırı yönlendirici geri bildirimleri işaret etmiştir ve buna bağlı olarak yazma başarısını düşürmüştür. Bu çalışma, Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin yazma değerlendire okuryazarlığı ve öğrenci performansı arasındaki ilişkiyi inceleyerek, sınırlı araştırmalara dikkat çekmektedir. Sonuçlar öğretmen eğitimi ve profesyonel gelişimin yazma değerlendirme uygulamalarını geliştirmedeki önemini vurgulayarak İngilizce öğrenilen ortamlarda öğrenci yazma başarısını artırmaya yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the relationship between writing assessment literacy (WAL) of English as a foreign language (EFL) teacher and the performance of students in portfolio assessment. A mixed method approach was used, combining both quantitative and qualitative data collection analysis. The study used Crusan et al. 's (2016) WAL questionnaire, conducted semi-structured interviews with six teachers, and analyzed portfolio scores of 110 students as pre and post-tests. The results revealed that EFL teachers demonstrated a strong understanding of writing assessment and maintained a positive attitude towards it. Notable variations in student performance were observed, indicating different levels of achievement. A positive relationship was found between teachers' writing assessment literacy and students' success in portfolio assessment. Teachers' feedback provision, time allocation, and error correction strategies varied, with those who offered detailed and constructive feedback, invested adequate time and effort, and effectively addressed errors achieving better writing performance. Some teachers' reported actions did not align with observed feedback practices, indicating a narrow approach to writing assessment with not detailed or prescriptive feedback, leading to lower writing achievement. This study addresses the critical gap in the literature by examining the relationship between EFL teachers' WAL and student performance in Türkiye, highlighting the limited research in this domain. The results underscore the significance of teacher training and professional development in enhancing writing assessment practices, with implications for policies, initiatives, and instructional approaches in EFL contexts to enhance student writing achievement.