Türkiye'de 2015-2021 yılları arasında STEM üzerinde yapılan araştırmaların incelenmesi: Bir meta-sentez çalışması
Investigation of STEM studies in turkey between 2015-2021: A meta-synthesis study
- Tez No: 832127
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM Eğitimi, İlköğretim, Fen Bilgisi, Nitel araştırma, STEM Education, Qualitative research
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Teknoloji geçmişten günümüze sürekli olarak gelişen bir sistemdir ve bu sistem dahilinde değişen ve gelişen pek çok olgu vardır. Bunlardan bir tanesi şüphesiz ki gelişen teknolojiye ayak uyduran eğitimdir. Eğitim ömür boyu devam eden bir süreçtir ve teknolojinin gelişmesiyle sürekli olarak iyileştirilmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalardan bir tanesi de STEM Eğitimi'dir. STEM Eğitimi dört farklı disiplin olan Fen, Teknoloji, Matematik ve Mühendislik disiplinlerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkan bir sistemdir. STEM Eğitimi ile ilgili yapılan çalışmalara bakıldığı zaman Fen Bilgisi ders kapsamında yapılan çalışmalar yadsınamayacak kadar fazladır. Bu çalışmaların artmasında ülkemizde son yıllarda eğitim projeleri kapsamında okullarda öğrencilere tablet dağıtımı, EBA sisteminin geliştirilmesi ve okullarda akıllı uygulamalarının başlaması büyük rol almaktadır. Bu çalışma; Türkiye'de 2015-2021 yılları arasında yapılan STEM Eğitimi ile ilgili çalışmaların analiz edilmesiyle STEM hakkındaki yönelimlerin belirlenmesini amaçlayan bir çalışmadır. Bu araştırmada kullanılan yöntem nitel bir yaklaşım olan döküman incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda 7 maddeden oluşan bir değerlendirme rubriği hazırlanmış ve bu rubrikte yer alan maddelerle değerlendirmeler yapılarak tablolar halinde sunulmuştur. Araştırma kapsamında STEM anahtar kelimesi kullanılarak Fen Bilgisi Eğitiminde STEM alanında 84 çalışmaya ulaşılmıştır. Bu çalışmalar için betimsel içerik analizi yapılmış ve yayın yılı, araştırma türü, veri toplama araçları, araştırma örneklemi, çalışıma grupları ve etkinlik konuları ele alınarak analiz gerçekleştirilmiştir. Çalışma verileri yüzdelik ve frekans olarak yorumlanmış ve tablolarla sunulmuştur. Araştırma sonucunda 2015-2021 seneleri arasında yapılan çalışmaların en çok Yüksek Lisans Tezi olduğu görülmüştür. Yine sonuçlar incelendiğinde en çok çalışmanın 2019 senesinde yapıldığı, en çok çalışılan grubun ortaokul öğrencileri olduğu anlaşılmıştır. Araştırmanın sonucundaki incelemeler ele alınarak bulunan STEM Eğitimi alanına yönelimlerin araştırmacılara faydası olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Technology is a system that is constantly developing from the past to the present, and there are many changing and developing phenomena within this system. One of them is undoubtedly education that keeps up with the developing technology. Education is a lifelong process and is constantly being improved with the development of technology. One of the studies on this subject is STEM Education. STEM Education is a system that emerged by combining four different disciplines, Science, Technology, Mathematics and Engineering. When we look at the studies on STEM Education, the studies carried out within the scope of the Science course are undeniable. In recent years, the distribution of tablets to students in schools within the scope of educational projects, the development of the EBA system and the initiation of smart applications in schools have played a major role in the increase in these studies. This work; It is to determine the trends about STEM by analyzing the studies on STEM Education conducted in Turkey between the years 2015-2021. The method used in this research is document analysis, which is a qualitative approach. For this purpose, an evaluation rubric consisting of 7 items was prepared and it was presented in tabular form by making evaluations with the items in this rubric. Within the scope of the research, 84 studies in the field of STEM in Science Education were reached by using the STEM keyword. A descriptive content analysis was made for the studies and examined by considering the publication year, data collection tools, research type, research sample, study groups and activity issues. Study data were interpreted as percentages and frequencies and presented in tables. As a result of the research, it was seen that the studies conducted between the years 2015-2021 were mostly Master's Thesis. Again, when the results were examined, it was understood that the most studies were carried out in 2019, and the most studied group was secondary school students. It is thought that the orientations to the field of STEM Education found by considering the examinations at the end of the research will be beneficial to the researchers.