Türk korku öykülerinde korku varlıkları (2000-2020)
Horror creatures in Turkish horror stories (2000-2020)
  1. Tez No: 833110
  2. Yazar: MURAT SEZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİROL BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gotik Edebiyat, Korku Edebiyatı, Öykü, Korku, Gothic Literature, Horror Literature, Story, Horror
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Batı'da doğan gotik edebiyat, Tanzimat sonrası Batı eksenli gelişen edebiyat ile birlikte edebî hayatımıza dâhil olmuştur. Masallar, cin peri hikâyeleri, efsaneler, memoratlar Türk halk kültüründe yer etmiş anlatılardır. Bu nedenle Türk korku edebiyatının ilk ürünleri bu anlatıların gölgesinde kocakarı masalları olarak adlandırılmış ve gereken edebî değeri görmemiştir. Korku edebiyatına ait ilk eserlerin edebiyatımıza girişi diğer türlerde olduğu gibi Batı edebiyatından yapılan çeviri ve adapte eserlerle olmuştur. İlerleyen dönemlerde özgün eserler üretilse bile korku ortamı, seçilen mekânlar, korku varlıkları ve kahramanlar Batı'dan esinlenerek oluşturulmuştur. Türk korku edebiyatında esas yerelleşme ve yerli kültüre ait korku unsurlarının kullanılması 2000 sonrası dönemde yaşanmıştır. Yazılan öykü ve romanlar Anadolu'da geçmekte, bunun yanında Türk halk kültüründe yer alan cin, dev, karabasan gibi korku varlıkları kullanılmaktadır. Bu varlıklarla birlikte, Doğu ve Batı kültürüne ait mitolojik varlıklardan semavi dinlere ait varlıklara ve yazarların hayal gücü ile ortaya çıkardıkları varlıklara kadar geniş bir yelpaze sunmaktadır. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümdeki ilk başlıkta korku edebiyatının ortaya çıkışı ve dünya edebiyatındaki örnekleri, ikinci başlıkta 2000 öncesi ve sonrasında Türkiye'deki gelişimi anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde Türk korku öykülerinde yer alan korku varlıkları özelliklerine göre sınıflandırılmıştır. Varlık çeşidi fazla olan başlıktan az olana doğru bir sıralama yapılmıştır. Başlıklar içerisinde yer alan bu varlıklar alfabetik olarak sıralanmıştır. Daha önce Türk korku edebiyatı üzerine yapılan çalışmalar, türün yazarları ve yazarların eserleri üzerine yoğunlaşmıştır. Dönem olarak ise 2000 yılı öncesi seçilmiştir. Korku varlıkları üzerine olan çalışmalar ise halkbilimi alanında korku varlıklarının incelenmesi ve sınıflandırılması şeklindedir. Çalışmamız 2000 yılı sonrası korku edebiyatının ve bu türün içerisinde yer alan eserlerdeki korku varlıklarının incelenmesi bakımından alanımıza yeni fikirler getirecek ve yapılacak yeni çalışmalar için örnek niteliğinde olacaktır. Bu çalışmada 2000-2020 yılları arasında basılmış yirmi iki öykü kitabı incelenmiş ve öykülerde yer alan korku varlıkları üzerinde durulmuştur. Eserlerdeki varlıkların geleneksel anlatı ile ortak yönleri belirlenmiş ve bu yönler ile varlıkların eserlerde kurgu yoluyla kazandıkları yeni özellikleri üzerinde karşılaştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gothic literature born in the West, along with the West oriented literature improving after the Tanzimat era, has joined our literary life. Djinn and Fairy tales, legends, memorates are the narratives that took place in Turkish Folk Culture. That's why the first products of Turkish horror literature have been called“crone tales”and haven't been valued and respected enough. The introduction of the first products of the horror literature to our literature, as in the other literary genres has occurred through translations and adaptations from Western literature. In later times, even though original products have appeared; horror atmosphere, chosen places, horror creatures and heroes have been created inspired from the West. The localization in the Turkish horror literature and the use of local horror elements have happened after 2000s. The tales and novels written have taken place in Anatolia and horror creatures such as djinns, fairies, giants, cauchemars have been used in them. Along with these creatures, it presents a wide range of mythological creatures of Eastern and Western cultures and creatures in the abrahamic religions and the creatures that generated from the writer's imagination. Our study consists of two sections. In the first topic of the first section, the appearance of the horror literature and its examples in the world literature were explained. In the second topic, its development before and after two thousand was told. In the second section of the study, the horror creatures which exist in the Turkish horror stories were classified according to their characteristics. The type of creatures were organized from the most to the least one. These creatures which are in the topics were put in order alphabetically. The studies that were carried out about Turkish horror literature previously focused on the writers and their works. The time before the year two thousand was chosen as the period. The studies of the horror creatures were about analysis and classification in the field of folklore. Our study will bring about new ideas to our field in terms of studying the horror literature after the year two thousand and horror creatures in the works of this genre. This will be an example for the new studies that will be carried out. In this study, twenty two story books which were published between the years 2000 and 2020, and the horror creatures in these stories were studied on. Common properties of the creatures in the works were determined by means of traditional narration and a comparison was made between these traditional properties and the new properties they gained through fiction.