7. sınıf öğrencilerinin Web 2.0 destekli matematik öğretimi yoluyla problem çözme becerilerinin ve tutumlarının incelenmesi
Investigation of problem solving skills and attitudes of 7th grade students through Web 2.0 supported mathematics teaching
- Tez No: 833489
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLFEM SARPKAYA AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Web 2.0, teknoloji, dijitalleşme, problem çözme, tutum, denklem, Web 2.0, technology, digitalization, problem solving, attitude, equation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmada yedinci sınıf öğrencilerinin matematiksel problem çözme becerilerinin ve matematik problemi çözmeye yönelik tutumlarının web 2.0 destekli matematik öğretimi yapılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada karma yöntem desenlerinden açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Mersin ilinde bulunan bir devlet okulunun seçkisiz olarak seçilen çalışma grubu, elverişli örnekleme yöntemine dayalı olarak belirlenmiş 23 çalışma, 23 kontol grubundan oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel verilerini elde etmek için ise çalışma grubundan seçilmiş on öğrenci ile çalışılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak problem çözme becerileri ölçme aracı, matematik problemi çözme tutum ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Tüm veriler SPSS 26.0 paket programı aracılığıyla t-testi ile analiz edilmiş ve eta kare değerleri hesaplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen verilere ise içerik analizi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre web 2.0 destekli matematik eğitimi gören çalışma grubu öğrencilerinin, mevcut öğretim programında uygulanan yaklaşım ve prensiplere göre düzenlenen genel öğrenme modelleriyle öğretim yapılan kontrol grubu öğrencilerine göre problem çözme becerilerinin ve problem çözmeye yönelik tutumlarının anlamlı düzeyde daha çok arttığı belirlenmiştir. Öğrenciler uygulama sonrası kendi problem çözme becerilerindeki gelişimlerini ve web 2.0 araçlarıyla yapılan problem çözme çalışmalarını büyük çoğunlukla olumlu yönde değerlendirmişlerdir. Öğrencilerle yapılan görüşmelerin analizi ve ölçme aracına verilen cevapların incelenmesi sonucunda nicel bulguları destekleyen sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine seventh grade students' mathematical problem solving skills and attitudes towards mathematical problem solving by using web 2.0 supported mathematics teaching. The Explanatory sequential design which is one of the mixed method designs was used in the study. The randomly selected study group of a public school in Mersin province consists of 23 study and 23 control groups determined based on the convenience sampling method.The study was carried out with ten students selected from study group in order to obtain the qualitative data of the study Problem solving skills measurement tool, mathematics problem solving attitude scale and semi-structured interview form were used as data collection tools. All data were analyzed with t-test and eta squared values were calculated by using SPSS 26.0 package program. Content analysis was applied to the data obtained from the semi-structured interview form. According to the results of the study, it was determined that the problem solving skills and attitudes towards problem solving of the study group students who received web 2.0 supported mathematics education increased significantly more than the control group students who were taught with general learning models organized according to the approaches and principles applied in the current curriculum. After application, the students evaluated the development of their own problem solving skills and the problem solving activities with web 2.0 tools mostly positively . The results which supporting the quantitative findings were obtained as a result of the analysis of the interviews with the students and the analysis of the answers given to the measurement tool.