Green supply chain management practices in the Turkish textile industry
Türk tekstil sektöründe yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamaları
- Tez No: 834876
- Danışmanlar: DOÇ. GAMZE KARAYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Tedarik Zinciri Yönetimi Uygulamaları, Tekstil Endüstrisi, Türk İmalat Sanayii, Green Supply Chain Management Practices, Textile Industry, Turkish Manufactory Industry
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamaları, son on yılda akademisyenler için en ilgi çekici odak noktalarından biri olmuştur. Daha önce yapılan çalışmalar yeşil tedarik zinciri yönetiminin gelişimi ve kapsamı hakkında bilgi vermenin yanı sıra farklı sektörlerden şirketlerin yeşil tedarik zinciri uygulama örneklerini sunmuştur. Yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının, örgütsel performansın bir parçası olarak çevresel performansı etkileyebileceğini öne sürüyorlar. Ancak yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının Türkiye tekstil sektöründeki KOBİ'lerin örgütsel performanslarının bir parçası olarak çevresel performanslarını etkileyip etkilemeyeceği henüz belirlenmemiştir. Bu tez, literatürdeki boşlukları keşfetmeyi ve örgütsel performansın bir parçası olarak çevresel performansın etkisini tanımayı ve sonuç olarak özellikle Türk tekstil endüstrisindeki yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamalarını (GSCMP) ele almayı amaçlamaktadır. Veriler, Türk tekstil firmalarından anket yoluyla toplanmıştır ve toplanan verilerin analizinde SPSS'nin İstatistiksel Paketi kullanılmıştır. Önerilen hipotez test edilir. Hipotezde önerilen değişkenler, yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamaları, yeşil süreç ve ürün tasarımı ve örgütsel performansın bir parçası olarak bir şirketin genel çevresel performansını iyileştirip iyileştirmediğini belirlemek için kullanılan yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulama yaklaşımlarının içsel farkındalığıdır. Bu araştırmanın bulguları, bir tekstil sektörü organizasyonunda GSCM uygulamalarının uygulanmasının çevresel performans üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışma, tekstil endüstrisindeki KOBİ'lerin, kurumsal performansın bir parçası olarak çevreyi iyileştirebilecek yeşil tedarik zinciri yönetimi uygulamalarını belirlemek için daha iyi kararlar almalarına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Green supply chain management practices have been one of the most intriguing focal point for of scholars over the last decade. Previous studies have presented the cases of green supply chain applications of companies from different sectors in different countries. They suggest that green supply chain management practices might impact environmental performance as part of organizational performance. However, it has not yet been determined whether the green supply chain management practices will impact the environmental performance as a part of the organizational performance of the SMEs in the textile sector of Turkey. This thesis aims to explore the gaps in the literature and recognize the influence of environmental performance as a part of organizational performance and consequently addressing green supply chain management practices (GSCMP) specifically in the Turkish textile industry. The data is collected from Turkish textile firms through a survey and the Statistical Package of the SPSS is used to analyze the collected data. The proposed hypothesis are tested. The proposed variables in the hypothesis are green supply chain management practices, green process and product design, and the internal awareness of green supply chain management practice approaches used to determine whether they improve a company's overall environmental performance as a part of organizational performance. The findings of this research were observed that implementing GSCM practices has a positive impact on environmental performance within a textile sector organization. The thesis concludes that textile relevant SMEs still have room for improvement. This study will help SMEs in the Turkish textile industry make better decisions to identify green supply chain management practices that can improve environmental as a part of an organizational performance.