İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi NEKTY03435 numarada kayıtlı mecmuanın Şiir Mecmualarının Sistematik Tasnifi Projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi
The classification of the poetry collection numbered as NEKTY03435 in the Library Rare Books of İstanbul University according to Project of Systematic Classification of Poetry Collection (MESTAP)
- Tez No: 835080
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA UYSAL BOZASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, Şiir Mecmuaları, MESTAP, Classical Turkish literature, Poetry Collections, MESTAP
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 334
Özet
Mecmualar mürettibin edebi zevkine, beğenisine ve bazen de dünya görüşüne göre oluşturulmuş, farklı türde örneklerin bir arada bulunabileceği manzum, mensur, manzum ve mensur karışık biçimde oluşturulan eserlerdir. Mecmuaların mürettibi bazen belli iken bazen belli değildir. Mürettip kimliğini kasıtlı olarak belirtmeyeceği gibi bazen de ismini yazmış olduğu yer kopmuş, yırtılmış veya lekelenmiş olabilir. Çalışmanın konusu olan mecmua İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi Türkçe Yazmalar Koleksiyonu'nda NEKTY03435 numarada kayıtlıdır. Nüshanın mürettibi belli değildir. 75 varaktan oluşan eser çeşitli türlerden şiirleri içerisinde barındırır. Mecmuada yer alan şiirler transkripsiyon alfabesi aracılığıyla aktarılmış, Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi yapılmıştır. Mecmuada 194 şiir yer almaktadır, bu şiirlerden 1'i Farsça olmak üzere 193'ü Türkçedir. Mecmuada içerisinde mahlas bulunmayan 5 şiir tespit edilmiştir. Mecmuada yer verilen şiirler 13. ve 18. yüzyıllar arasında yaşayan şairleri kapsamaktadır. Mecmuada şiirlerine en sık yer verilen şair Fehîm-i Kadîm'dir. En fazla kullanılan nazım şekli ise gazeldir. Mecmuada yer alan 194 şiirin 162'si gazel nazım şeklindedir. Mecmuada yer alan diğer nazım şekilleri, nazm, terkib-i bend, terci-i bend, müseddes, muaşşer, kaside, muhammes, kıta, murabba ve tahmisdir. Çalışmanın amacı İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi Türkçe Yazmalar Koleksiyonu NEKTY03435 numarada kayıtlı mecmuanın tanıtımını yaparak klasik Türk edebiyatına katkı sağlayabilmektir.
Özet (Çeviri)
Poetry collections are works created in a mixed form in verse, prose, verse and prose, where different types of examples can be found together, created according to the literary pleasure, taste and worldview of the complier. While the composition of the poetry collections is sometimes known, sometimes it is not. The complier may deliberately not indicate his identity, and sometimes the place where his name is written may be broken, torn or stained. The poetry collection, which is the subject of the study, is registered in Istanbul University Rare Books Library Turkish Manuscripts NEKTY03435. The complier of the copy is unknown. The work, which consists of 75 pages, contains poems from various genres. The poems in the poetry collection were transferred through the transcription alphabet and classified according to The Project of Systematic Classification of Mecmua's (MESTAP). There are 194 poems in the poetry collection, 1 of which is in Persian and 193 of them are Turkish. 5 poems without pseduonyms have been identified in the poetry collection. The poems included in the poetry collection cover the poets who lived between the 13th and 18th centuries. Fehîm-i Kadîm is the poet whose poems are most frequently cited in the poetry collections. The most used verse form is the gazel. 162 of the 194 poems in the poetry collection are in the form of gazel. Other verse forms in the poetry collection are nazm, terkib-i bend, terci-i bend, müseddes, muaşşer, kaside muhammes, kıta, murabba and tahmis. The purpose of the study is to contribute to classical Turkish literature by promoting the poerty collection registered in Istanbul University Rare Books Library Turkish Manuscripts NEKTY03435.