Özel öğrenme güçlüğü yaşayan dördüncü sınıf öğrencileri için canlılar ve yaşam ünitesinde Web 2.0 araçlarının kullanılması
Using Web 2.0 tools in the life and life unit for fourth-grade students with specific learning difficulties
- Tez No: 835153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: web 2.0 araçları, öğrenme güçlüğü, fen bilimleri, 4.sınıf öğrencileri, canlılar ve yaşam ünitesi, web 2.0 tools, learning disability, science, 4th-grade students, living things and life unit
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu araştırmada Web 2.0 araçları ile canlılar ve yaşam ünitesi içerisindeki“İnsan ve Çevre”konusunun öğretilmesinin özel öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilerin akademik başarıları ve kalıcılığı üzerindeki etkisi araştırılacaktır. Yöntem: Araştırmada özel öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere web 2.0 araçlarıyla yapılacak fen öğretiminin öğrenme ve kalıcılık üzerindeki etkisi araştırılacaktır. Bu araştırma için tek denekli deneysel modelden“Katılımcılar arası çoklu başlama düzeyi modeli”deseni kullanılmıştır. Aynı zamanda uygulama başlamadan önce öğrencilerin ön koşul becerilerini belirlemek ve araştırma sonunda sosyal geçerlik bulguları için öğretmen ve öğrencilerin görüşlerinin alınması nitel destekli nicel yöntemde tasarlanmıştır. Çalışma 2022-2023 yılı İstanbul ili Sancaktepe ilçesinde 4. Sınıfa devam eden özel öğrenme güçlüğü tanısı almış üç öğrenci ve sınıf öğretmenleriyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak ölçüt bağımlı ölçü araçları ve yarı yapılandırılmış görüşme formları uygulanmıştır. Araştırmada veriler çizgisel grafik olarak çizilmiş, analiz edilip yorumlanmıştır. Araştırmanın nitel verilerinin analizinde içerik analizi yöntemi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda web 2.0 araçlarının öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere verilecek fen bilimleri eğitiminde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 2,4 ve 6 hafta sonra yapılan kalıcılık uygulamalarında öğrencilerin başarı ölçütünü karşıladığı görülmüştür. Öğrenciler farklı ortam ve kişiler ile yapılan uygulamada öğrendikleri kavramları genelleyebildikleri görülmüştür. Uygulama sonunda öğretmen ve öğrencilerle yapılan görüşmelerde web 2.0 araçları ile yapılan uygulamaların etkili ve eğlenceli olduğunu öğrencilerin akademik başarılarını olumlu yönde etkilediğini belirtmişlerdir. Sonuçlar: Özel öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilere web 2.0 araçlarıyla yapılan fen öğretimi öğrencilerin kavramları öğrenmesinde ve kalıcılık üzerinde etkili olmuştur. Aynı zamanda elde edilen veriler öğrencilerin öğrendikleri kavramları farklı ortam ve kişiler ile de genelleyebildikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, the effect of teaching the subject of“Human and Environment”within the living beings and life unit with Web 2.0 tools on the academic success and permanence of students with specific learning difficulties will be investigated. Method: In the research, the effect of science teaching with Web 2.0 tools on the learning and retention of students with specific learning difficulties will be investigated. For this research, the“Multiple baseline model between participants”design, which is a single-subject experimental model, was used. At the same time, the qualitative supported quantitative method was designed to determine the prerequisite skills of the students before the application started and to obtain the opinions of the teachers and students for the social validity findings at the end of the research. The study was carried out in 2022-2023 in the Sancaktepe district of Istanbul, with three students diagnosed with specific learning disabilities attending the 4th grade and their classroom teachers. Criterion-based measurement tools and semi-structured interview forms were used as data collection tools in the study. In the research, data were drawn as linear graphs, analyzed, and interpreted. The content analysis method was applied to analyze the qualitative data of the research. Findings: As a result of the research, it was concluded that web 2.0 tools are effective in science education given to students with learning disabilities. It was observed that the students met the success criteria in the retention applications after 2, 4, and 6 weeks. It has been observed that students can generalize the concepts they have learned in practice with different environments and people. In the interviews with teachers and students at the end of the application, they stated that the applications made with Web 2.0 tools were effective and entertaining and positively affected the academic success of the students. Conclusions: Science teaching with Web 2.0 tools to students with specific learning difficulties has been effective in students' learning concepts and retention. At the same time, the data obtained showed that students were able to generalize the concepts they learned in different environments and people.