The effects of marketing activities and the theory of 'Fear of better options (Fobo)' on the innovation-decision process of sports executives
Pazarlama aktivitelerinin ve 'Daha iyi seçenek ihtimalinin korkusu (Fobo)' teorisinin spor yöneticilerinin inovasyon karar sürecine etkileri
- Tez No: 835393
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Pazarlama Faaliyetleri, Pazarlama Stratejisi, İnovasyon, Teknoloji, İnovasyon Stratejisi, Spor, Spor Organizasyonu, Spor Yönetimi, Karar Süreci, İnovasyon-Karar Süreci, Daha İyi Seçenek Korkusu (FOBO)'' teorisi, Gelişmeleri Kaçırma Korkusu'' (FOMO)'' Teorisi, Marketing, Marketing Activities, Marketing Strategy, Innovation, Technology, Innovation Strategy, Sports, Sports Organization, Sports Management, Decision Process, Innovation-Decision Process, The Theory Of“Fear Of Better Option (FOBO), The Theory Of ”Fear Of Missing Out (FOMO)
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Teknoloji, inovasyon ve pazarlama aktiviteleri kurumların stratejilerinin belirlenmesi konusundaki öneminin artışıyla birlikte bu konuların son on yılda yapılan akademik araştırmalar da oldukça dikkat çekmektedir. Bu kavramlar, doğası gereği kurumların stratejik amaçlarını etkilemelerinin yanı sıra, o kurumların karar verilerine de etki edebilmesi sebebiyle organizasyonların kısa, uzun ve orta vadeli planlarında direkt veya dolaylı olarak önemli bir rol oynamaktadırlar. Bu çalışma; temel olarak pazarlama faaliyetlerinin ve“Daha İyi Seçenek Korkusu (FOBO)”teorisinin spor yöneticileri ve idarecilerinin inovasyon karar verme süreci üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. İçerik pazarlaması, dijital reklam pazarlaması, pazar araştırması, arama motoru optimizasyonu (SEO), sosyal medya pazarlaması pazarlama aktiviteleri altında incelenen ve araştırma sırasında kullanılan aktivite türleridir. Bu inceleme gerçekleştirilirken spor yönetimi, pazarlama, inovasyon ve karar verme kavramlarında güçlü bir temele bağlı kalacak nitel ve nicel araştırmalarla desteklenecek yeni bir modeli literatüre önermeyi amaçlamıştır. Çalışmanın literatür taraması aşamasında inovasyon, pazarlama, spor yönetimi, spor inovasyonu, ''Kaçırma Korkusu/Fear of Missing Out (FOMO)'' ve Daha İyı̇ Seçenek Korkusu/Fear of Better Option (FOBO)“ konularında yüzün üzerinde akademik yayın incelenmiştir. Çalışmanın ikinci adımı ise yirmi farklı ülkeden sporun ulusal ve uluslararası kurumlarında karar verici konumunda yer alan profesyoneller ve akademisyenlerden oluşan kırk kişilik uzman ekibi ile derinlemesine mülakatlar sonucunda gerçekleşmiştir. Görüşmeler sırasında gerek çalışmanın içeriğinin test edilmesi gerekse de önerilmesi planlanan modelin değerlendirilmesi amacıyla 18 farklı ülkedeki 40 katılımcıdan 10 soruyu yanıtlamaları istenerek nitel bir araştırma yapılmıştır. Bu çalışmanın temel çıktısı olarak spor yönetimi alanında uzman olan genel menajerler, takım yöneticileri, pazarlama uzmanları, stratejik danışmanlar, spor alanında çalışan akademisyenlerin yanıtların tamamına yakını pazarlama faaliyetlerinin ve ”Daha İyı̇ Seçenek Korkusu (FOBO)" teorı̇sı̇nı̇n karar vericilerin kararlarına etki ettiği, önerilen modelin anlamlı ve yönlendirici olma ihtimalinin kuvvetli şekilde var olmasından dolayı nitel ve nicel araştırmaların detaylandırılmasının faydalı olacağı ve spor organizasyonlarının yapılanmalarına faydalı olacağına dair bulguların olarak ortaya çıktığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Technology, innovation, and marketing activities have an important role in determining the strategies of organizations. Considering its increasing and popularizing usages in academic research on these issues has attracted considerable attention in the last decade. These concepts play an important role, directly or indirectly, in the short, long, and mid-term plans of organizations, as they not only affect the strategic objectives of organizations by their nature but also affect the decision data of those organizations. This study aims to understand the effects of marketing activities and the“Fear of Better Options (FOBO)”theory on the innovation decision-making process of sports managers and administrators. While carrying out this examination, aims to propose a new model to the literature that will be based on a strong foundation in the concepts of sports management, marketing, innovation, and decision-making. It will be supported by qualitative and quantitative research as a step after the publication of the study. Content marketing, digital advertising marketing, market research, search engine optimization (SEO), and social media marketing were the types of activities examined under marketing activities and used during the research. In the literature review phase of the study, over one hundred academic publications on innovation, marketing, sport management, sport innovation,“Fear of Missing Out (FOMO)”and“Fear of Better Option (FOBO)”were analyzed. The second step of the study was carried out through in-depth interviews with a team of forty experts consisting of professionals and academics from twenty different countries who are decision makers in national and international organizations of sport. During the interviews, a qualitative research was conducted by asking 40 participants from 18 countries to answer 10 questions in order to test the content of the study and to evaluate the model planned to be proposed. As the main output of this study, it is seen that almost all of the responses of general managers, team managers, marketing experts, strategic consultants, academicians working in the field of sports management, who are experts in the field of sports management, indicate that marketing activities and the“Fear of Better Option (FOBO)”theory affect the decisions of decision makers, that the proposed model is likely to be meaningful and directive, that it would be beneficial to elaborate qualitative and quantitative research and that it would be beneficial for the structuring of sports organizations.