Polatlı ilçesi Kıranharmanı köyü tarımsal amaçlı arazi değerlendirmesi
Agricultural land evaluation of Kıranharmanı village of Polatlı
- Tez No: 83566
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇANGA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Land evaluation, land utilization types, land capability classification, land characteristics, land suitability classification
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi POLATLI İLÇESİ KIRANHARMANI KÖYÜ TARIMSAL AMAÇLI ARAZİ DEĞERLENDİRMESİ Murat TÜYSÜZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa R. ÇANGA 1999, Sayfa: 84 Jüri: Prof. Dr. Alaettin TAYSUN Prof. Dr. Mustafa R. ÇANGA Doç. Dr. Mahmut YÜKSEL Bu araştırmanın amacı, Polatlı-Kıranharmam köyünün tarımsal amaçlı arazi değerlendirmesinin yapılmasıdır. Öncelikle topoğrafik haritalardan yararlanarak çalışma alanının toprak etüt ve haritalaması yapılmıştır. Bunun için arazinin tamamında Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü elemanları ile birlikte oluşturulan bir ekip tarafından toprak burgularıyla 44 farklı noktaya burgu atılmış, toprak özelliklerinin farklılık gösterdiği 28 noktada çeşitli derinliklerden toprak örnekleri alınıp Köy Hizmetleri Ankara Bölge Müdürlüğü labaratuvarında analizleri yaptırılmıştır. Elde edilen sonuçlar ve arazi gözlemlerinin değerlendirilmesi sonucu 4 farklı toprak serisi tanımlanmıştır. Bu serilerden üç tanesi Aridisol, bir tanesi Entisol ordosuna dahil edilmiştir. Değerlendirmeye alınan arazi kullanım türleri tanımlanarak arazi istekleri belirlenmiştir. Daha sonra arazi haritalama birimleri ve arazi karakteristikleri belirlenmiştir. Arazi kullanım türlerinin arazi istekleri ile haritalama birimlerinin arazi karakteristik ve nitelikleri karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar birleştirilerek her bir arazi haritalama birimi için uygun olan arazi kullanım türleri ve uygunluk sınıfları belirlenerek sonuçta potansiyel arazi kullanım haritası hazırlanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Arazi değerlendirilmesi, arazi kullanım türleri, arazi yetenek sınıflaması, arazi karakteristikleri, arazi uygunluk sınıflaması.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis AGRICULTURAL LAND EVALUATION OF KIRANHARMANI VILLAGE OF POLATLI Murat TÜYSÜZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Mustafa R. ÇANGA 1999, Page: 84 Jury: Prof.Dr. Alaettin TAYSUN Prof.Dr. Mustafa R.ÇANGA Assoc. Prof.Dr. Mahmut YÜKSEL The aim of this research is to carry out agricultural land evaluation purposes of Polatlı-Kıranharmanı village. As a first step, soil survey and mapping of the study area was implemented by using topographic maps. For this implementation, 44 points on the area were auger-bored to be able to diagnose horizons of possible soil series expected in the region. Soil samples have taken from different deeps on 28 points by a team from Regional Directorate of Agrarian Reform, Soil characteristics show differences and their analyses are made in a laboratory of the regional Directorate of Rural Affairs, Ankara. The horizons temporarily diagnosed soil samples were gathered for chemical and physical analyses necessary to more correctly distinguish the existent horizons. By assessing both the obtained results and the land observations, four soil series were defined in the research area. Diagnostic horizons of three series were good represantative of Aridisol and the characteristic of another was of Entisol. As a second step, not only different land uses and land requirements but also units of soil map and land characteristics were determined. Finally, land uses were compared with land requirements, and in a same way mapping units with both land characteristic and qualities. The results of the matching process combined with those of assessment of inputs and benefits, produced a classification, showed the suitability of each land mapping unit for each relevant land utilization type and finally potential land use map was prepared.