Türk Vergi Hukuku yönüyle arabuluculuk
The mediation in the aspect of Turkish Tax Law
- Tez No: 835721
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRIM TAYLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi, arabuluculuk son tutanağı, gelir vergisi, arabuluculuk ücreti, katma değer vergisi, Mediation, alternative dispute resolution method, mediation final report, income tax, mediation fee, value added tax
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Hukuk uyuşmazlıklarının çözümünde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak arabuluculuk ülkemizde oldukça önemlidir. Arabuluculuk, hukuk sistemimizde kural olarak ihtiyaridir. Ancak bazı uyuşmazlıklar bakımından dava şartı olarak düzenlenmiştir. Arabuluculuk faaliyetinin ihtiyari veya dava şartı olarak yürütülmesi fark etmeksizin, faaliyet sonunda birtakım sonuçlar meydana gelir. Bunlar arabuluculuk son tutanağının düzenlenmesi ve arabuluculuk ücretine hak kazanılması gibi sonuçlardır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda meydana gelen sonuçlar vergi hukuku yönüyle çalışma konumuzu oluşturmuştur. Arabuluculuk son tutanağı bir belge olarak vergi hukuku yönüyle ele alınmıştır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda gerçek kişi arabulucunun“arabuluculuk ücreti”adı altında elde ettiği gelirin vergilendirilmesi değerlendirilmiştir. Son olarak ise arabuluculuk hizmeti, katma değer vergisi bakımından incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Mediation, which is an alternative dispute resolution method in the resolution of legal disputes, is very important in our country. Mediation is voluntary in our legal system as a rule. However, it is regulated as a condition of litigation for some disputes. Regardless of whether the mediation activity is voluntary or a condition of litigation, some results occur at the end of the activity. These are the results such as the issuance of the mediation final report and the entitlement to the mediation fee. The results arising at the end of the mediation activity constitute the subject of our study in terms of tax law. The final minutes of mediation are discussed in terms of tax law as a document. At the end of the mediation activity, the taxation of the income obtained by the real person mediator under the name of“mediation fee”is evaluated. Finally, the mediation service is analyzed in terms of value added tax.